Sok minden kiderül az idei megyei TOP 100-as listából. Somogy gazdasági társaságai összesen 1430 milliárd forintos nettó árbevételt értek el tavaly. Ennek majdnem háromnegyedét a TOP 100 állította elő.

Gazdasági növekedésük a korábbi évhez képest több mint 4 százalékos. Igaz, ezzel továbbra is az országos átlag utolsó harmadában vagyunk, így van hova fejlődni - hangzott el a kiadvány bemutatóján.

"Egyrészt az a helyezés, ahol most vagyunk mindenképpen lehetőséget ad, hogy előre lépjünk. Másrészt ismerve azt, hogy milyen ma már milyen országos elképzelések vannak, milyen Európai Uniós pénzekre lehet majd pályázni a következő időszakban, én úgy gondolom, hogy van előrelépési lehetőség" - mondta Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

null

A TOP 100-as kiadványt az adóhivatal munkatársainak segítségével állították össze. A lista mellé alapos elemzések is készültek a megyei vállalkozások összeredményeiről. Vizsgálták egyebek mellett az árbevételt, valamint, hogy mennyi adót és járulékot fizettek be.

"Az egy főre jutó bérköltség nem éri el az országos átlagot. Annak mintegy 86 százalékos szintjén alakul, tehát mem sikerült még a megyének kitörnie ebből a helyzetből. Ha adóbevétel oldalról közelítem meg, akkor mind személyi jövedelemadóban, mind a járulékok területén kis részt képvisel Somogy megyei adózók befizetései" - tette hozzá Koltainé Magyar Zsuzsanna, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóság megyei igazgatója.

A listát kilencedik alkalommal készítette el a Somogy Hírlap.

"Pontosan ezt az időszakot, ezt a tíz évet öleli fel ez a kiadvány, nagyon alaposan, standard elemző módszerekkel és tényadatokon alapulva és ez a lényege" - válaszolta Ficsór János, a Somogyi Hírlap főszerkesztő-kiadóvezetője.

A kiadványba a TOP 100 mellett a legjobb egyéni vállakozók is bekerültek, akik közül az első helyen, mintegy 4 milliárd forinttal egy élelmiszer, ital dohányáru vegyes nagykereskedés áll.

Címkék: flextronics, top 100, kométa, videoton, gazdaság