Somogy 20 legjelentősebb élelmiszeripari cége a tagja napjainkban a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszternek. A vállalkozások négy évvel ezelőtt gondolták úgy, hogy közös érdekeiket megpróbálják közösen érvényesíteni.

"Fő célunk, hogy egy közös márkát is kialakítsunk és ezáltal több piacot és forgalomnövekedést tudjon elérni minden vállalkozás" - mondta a Kométa 99 Zrt. ügyvezető-helyettese, Hollósy Tibor.

A szövetkezésnek más forintosítható előnye is lehet. Például, ha a cégek közösen pályáznak vagy, ha egyes beszerzéseiket is együtt intézik.

"Egységben az erő. Amennyiben megfelelő módon tudják koordinálni ezeket a beszerzéseket: értelemszerűen nagyobb mennyiségben, kedvezőbb árat tudnak a szolgáltatók és az értékesítők is ajánlani" - szögezte le a Magyar Közbeszerzési és Elektronikai Beszerzési Zrt. vezérigazgatója, dr. Schablauer Péter.

Ugyanakkor az is igaz, hogyha ezeknek, a megye legnagyobb munkaadóinak is számító cégeknek jól megy, akkor az a térség foglalkoztatási mutatóin is meglátszik.

"Biztos vagyok benne, hogy ha a közös munka a vállalkozásokat erősíti és produktívvá, eredményessé teszi, akkor az a foglalkoztatásban is megjelenik majd" - mondta a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter elnöke, Szommerné Egyed Linda.

A klaszter mai fórumán egy több napos térségi élelmiszeripari-gasztronómai fesztivál ötlete is felvetődött.

"Kaposvár az ízek városa" - a kaposvári húsüzem ügyvezető igazgatója szerint pedig akár ez is lehetne a mottója az egyelőre még csak tervezett nagyszabású seregszemlének.

Címkék: klaszter, ipar, élelmiszer, gazdaság