A kaposszerdahelyi Biztos Kezdet Gyermekházban leginkább a csúzdát élvezik a gyerekek. Szüleik minden délelőtt elhozhatják ide őket valamilyen játékos foglalkozásra. Ilyenkor van lehetőség arra is, hogy míg a kicsik játszanak, addig a szülők beszélgessenek, például a gyermeknevelésről.

"A kisgyermekem miatt szeretek ide járni, mert nagyon látom rajta, hogy tetszik neki. Meg jól érzi magát, kiegyensúlyozott. Én is szeretek ide járni, mert itt aranyosak az anyukák is" - mondta Vízváriné Balogh Mónika.

A kaposszerdahelyi gyermekházban gyógytornász is foglalkozik a picikkel, ráadásul rengeteg fejlesztőjátékot is használhatnak. A ház vezetője azt mondja: az elmúlt 3 év bebizonyította, mekkora szükség van ezekre a jól felszerelt intézményekre.

"Ami a legfőbb célkitűzésünk, hogy ebben a korai fejlesztés időszakában, 0-3 éves korig olyan lehetőséget nyújtsunk a gyermekeknek amiben egészségesen tud fejlődni és az esetleges hátrányokat le tudja küzdeni" - tette hozzá Gyanits Ildikó, a Csiripelő Biztos Kezdet Gyermekház vezetője.

Kaposváron a szentjakabi városrészben is működik egy fejlesztőház, az Ökumenikus Segélyszevezet vezetésével.

"A foglalkozások nagy részének az, hogy a Biztos Kezdet programhoz hasonlóan a 0-3 éves korú gyermekek járnak ide. És a szüleikkel együtt végezzük a foglalkozásokat. Nagyrészt fejlesztő foglalkozásokat tartunk, de élményprogramokban is van részük" - válaszolta Sipiczki-Szabó Éva, a Kaposvári Szociális és Fejlesztő Központ vezetője.

Mivel a korai fejlesztésre egyre nagyobb szükség van, a kormány 8 milliárd forint uniós forrást fordít a Biztos Kezdet Gyerekházak létesítésére, fejlesztésére. A programra kistelepülések önkormányzatai, civil szervezetek és egyházak is pályázhatnak.

A cél az, hogy a jelenlegi 112 Biztos Kezdet Gyerekház mellé további ötven létesülhessen, és további nyolcvan "Jó kis hely" szolgáltatás indulhasson. Somogyban jelenleg 3 Biztos Kezdet gyermekház működik.

Címkék: biztos kezdet, nyolc milliárd forint, óvoda, somogy megye, támogatás, gazdaság