Az idei nyári szezonban 800 ellenőrzést végeztek a megyei adóhivatal munkatársai. A strandok és fesztiválok mellett vendéglátóhelyeken, vásárokban, piacokon és a különféle szolgálatóknál is megjelentek.

Leginkább a nyugtaadásra, a dolgozók bejelentésére, az áruk eredetére és az online pénztárgépek szabályos használatára voltak kíváncsiak.

"Bár az online pénztárgépek beveztése óta javulni látszik a nyugtaadási fegyelem, mégis több adózó felejtett el bizonylatot kiállítani. Gyakori hibák közé sorolható az, hogy az adózók nem, vagy tévesen rögzítik a nyitó pénzkészletet. Sokszor fordult elő, hogy az adózók az üzemeltetési hely változását elfelejtették bejelenteni, illetve később folytatják le az éves, kötelező felülvizsgálatot" - összegezte a tapasztalatokat Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A revizorok a 800 ellenőrzésnek csaknem a harmadában találtak valamilyen szabálytalanságot. Nyugtahiány és feketefoglalkoztatás miatt 21 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki. Négy esetben pedig üzleteket kellett bezárni 12 napra. Ezen finomítana a kereskedők és vendéglától érdekképviselete.

"Ami bánt bennünket, hogy jogszabály szabályozza, hogy egy éven belüli ismételt hibázást követően bezárhatják az üzletet. Ezen finomítani kellene, ugyanis a munkától tiltják el azt a vállalkozót. Ez pedig nagyon sok alkalmazottat is érint. Én úgy gondolom, hogy a szankcionálás mértékével lehetne ezt másképp szabályozni" - válaszolta telefonos megkeresésünkre Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének megyei társelnöke.

Kertész Rezső hozzátette, ha a hibázó üzeleteket gyakrabban felkeresik a revizorok, valamint következetes ellenőrzéseket és felkészítéseket tartanának az adóhivatal munkatársai, akkor a vállalkozók is rádöbbennének arra, hogy a jogkövető magatartás kifizetődőbb.

Címkék: tapasztalatok, nav, somogy megye, ellenőrzés, nyár, gazdaság