Szinte megállás nélkül pörgött a számláló az egyik kaposvári benzinkúton. Sokan a hétvégi áremelkedés ellenére sem tankoltak most kevesebbet, mint máskor.

"Mindig tele tankolok, nem várom meg, hogy kiürüljön. Most is 500 kilométert még el tudnék menni vele, de ez a szokásom" - válaszolta stábunknak Hujber Ferenc.

A benzin legutóbb valamivel több mint 6 forinttal drágult literenként, a dízelesek azonban még ennél is rosszabbul jártak. A gázolaj litere ugyanis csaknem 13 forinttal kerül többe most, mint néhány napja.

"Mivel napi haszánlatban van az autó, így sajnos általában mindig előre kell tankolni. Kicsit megviselt ez az áremelés. Télen mindig fel szokták vinni az üzemanyagnak az árát, meglepetésként nem ért, az lesz a meglepetés amikor megint majd folyamatosan emelik felfelé az árat" - mondta a kaposvári Glacz Norbert.

null

Épp a jövedékiadó növekedésének köszönhető a legutóbbi áremelés. Az Országgyűlés júniusban fogadta el az új törvényt, amely az olaj hordónkénti világpiaci árához igazította az adó mértékét.

"Ha a Brent típusú olaj hordónkénti ára 50 dolláros szint alá csökken, akkor az jövedéki adóemelést jelent a benzin és a gázolaj esetében is Magyarországon. Ez egy adott negyedévre kerül meghatározásra, tehát három hónapig érvényes, de ennek érdekében szombattól a benzin árát bruttó 7 forinttal emelték, a gázolaj esetében ez 13 forintos emelést jelent, tehát elég jelentős" - ismertette az emelés okait, Szalayné Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu tulajdonosa.

Ráadásul az újabb áremelésre sem kellett sokat várni. Holnap további 3 forinttal drágul a gázolaj literenkénti ára, a benzin ára azonban ezúttal nem változik.

Címkék: jövedéki, ár, benzin, változás, gázolaj, adó, gazdaság