A 2013-as halászati törvény óta tilos a Balatonban és a többi természetes vízben való halászat. Akkoriban ezzel a szabályozással kívántak nagyobb teret adni a horgászturizmusnak a törvényalkotók - mondta az InfoRádiónak Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere.

Hangsúlyozta, hogy a Balatoni Szövetség egyetért a halászat szigorításával, de fontosnak tartják, hogy lehetősége legyen a vendéglátóegységeknek a Balatonból halhoz jutni.

„A törvény bevezetésekor még az az álláspont fogalmazódott meg, hogy a Balaton térségében található halastavak biztosítják majd a balatoni halat. Ám jelenleg ezek a halastavak nem biztosítanak halat a vendéglátóegységek, a halsütödék számára. Mindenképpen szükséges lenne, hogy az éttermek valamilyen formában a Balatonból tudjanak halhoz jutni” - tette hozzá a Balatoni Szövetség elnöke.

Balassa Balázs elmondta, hogy már 2013 előtt sem kizárólag csak a Balatonból származó halat kínáltak az éttermek. Előfordult már akkor is, hogy más országrészekből, vagy országokból vásárolták a vendéglátók az alapanyagot, de akkor legalább volt esély, hogy a Balatonból származó halat kínáljanak a sütödék.

„De most már az esély sincs meg arra, hogy a Balaton térségébe látogató vendégek balatoni halat fogyasszanak” - hangsúlyozta.

„Lehet, hogy a Kazahsztánból vagy az Ukrajnából származó halakból készült ételek olcsóbbak, de mindenképpen fontosnak tartjuk azt is, hogy legyen lehetősége a turistának, hogy balatoni halat egyen” - tudatta a szövetség elnöke.

A helyzeten való változtatására két javaslata van a szövetségnek. Az egyik az, ha a térségbeli horgászok által fogott halat az éttermek felvásárolnák, bizonyos kereteken belül. Illetve az is lehet egy forgatókönyv, ami már tíz éve is működött a Balaton térségében: úsztatott pontyot lehessen vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a halastavakból kifogott pontyot a Balaton bizonyos elzárt területein – akár egy elsüllyesztett uszályban – hetekig tartják.

„Hihetetlen, de ennyi idő alatt teljesen megváltozik a hal íze, és teljesen átveszi a Balatonra jellemző ízhatásokat” - közölte a Balatoni Szövetség elnöke.

Címkék: sütöde, halászat, törvény, hal, Balaton, gazdaság