A fogyasztóvédők most egy tájékoztató füzetben gyűjtötték össze, mire kell figyelniük az ügyfeleknek, ha el akarják kerülni a kellemetlen helyzeteket.

A szolgáltatók ellenőrei gyakran életveszélyes barkácsmegoldásokkal is találkoznak. Sokan ugyanis trükközve próbálják meg csökkenteni a fogyasztásukat.

"Bármilyen plombáknak a kicserélése, a számláló kiszerelése, a mérő leszerelése, csak hogy ilyen durva beavatkozást is említsek, ez mind-mind szabálytalan, életveszélyes és óriási problémába ütközünk, mert egyrészt veszélybe sodorjuk otthonunkat és a pénztárcákat is" - mondta Kolozsi Sándor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője.

null

A szolgáltatók ugyanis néhány tízezertől, akár több millió forintig terjedő büntetést is kiszabhatnak, ha szabálytalanságra bukkanak. Éppen ezért, például egy mérőóra cserénél is érdemes jelen lenni és nem egyedül hagyni a szerelőket.

"Csináljunk felvételeket, akár videófelvételt is és ne mozduljunk el az ellenőrzés során, mert bármi történik, amit mi nem dokumentáltunk, amire nem figyeltünk fel, később már nem hivatkozhatunk arra, hogy nem mi valósítottuk meg egy plombának az eltávolítását, hanem a szolgáltatónak az ellenőrei" - válaszolta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal sajtószóvivője.

null

A megyei kormánymegbízott szerint Somogyban, a balatoni településeken leginkább a vízórák okozzák a legtöbb problémát. Például úgy, hogy elfagynak, vagy megreped egy cső és elfolyik a víz. Ez a kár a fogyasztó felelőssége.

"Annak nagyon komoly anyagi következményei is vannak, hiszen hogyha a vízelfolyás ténye már mondjuk a tavaszi időszakban nem igazolható, mert addigra már nagyjából rendeződött a terep, akkor ugye ez egy komoly vitát tud szülni a fogyasztó és a szolgáltató között" - tette hozzá Brantmüller Zsoltné, a SMKH Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője.

A Magyar Energetikai és Közmőű-szabályozási Hivatal az ilyen félreértések elkerülése végett most két ingyenes kiadványt is szerkesztett, amelyekben több tudnivalót is leírtak. Ezekhez első körben a Somogy Megyei Kormányhivatal ügyfélszolgálatain lehet hozzájutni.

Címkék: tájékoztató füzet, fogyasztóvédelem, felhívás, gazdaság