Az idei negyedév volt sorrendben az ötödik, amikor a dohánytermékekre költött összeg növekedése meghaladta a termékcsoport átlagos drágulását, vagyis több cigaretta és dohánytermék fogyott a nemzeti dohányboltokban - írja a Napi.hu. NAV jövedéki adataiból látszik, hogy a tölteni való dohány iránti igény majdnem negyedével nőtt a trafikok indulása utáni két évben, míg a cigarettáé ennél kisebb mértékben, de szintén nőtt. Számokban kifejezve az idei második negyedévben közel 152 milliárd forintot költöttek az emberek itthon dohánytermékekre, amely 5,4 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakát.

A cigaretta évek óta a legnagyobb mértékben dráguló termékek között van Magyarországon, az emberek mégis veszik, ráadásul egyre nagyobb mennyiségben. És emellett mérhetetlen az az adat, hogy a magyarok mennyi olyan dohányterméket szívnak, amely valamilyen csempészfolyamat révén került az országba.

A dohány árának emelkedése az elmúlt években sokszorosan meghaladta az átlagos infláció mértékét és ez csak tovább folytatódik. 2017 végégig három részben összesen 29 százalékkal emelkedik majd a dohánytermékek jövedéki adója, így nem kizárt hogy jövőre száz forinttal is többe kerülhet egy doboz cigaretta. És mivel a dohányosok eddig is le tudták nyelni a 10-15 százalékos áremelkedést, kizárt hogy a trafikok forgalma csökkenjen a közeljövőben.

Címkék: drágulás, trafik, cigaretta, dohány, gazdaság