Szinte teljesen lerágták a vadak a napraforgó tányérját az egyik nagybajomi területen. Több növénynek pedig már csak a szára van, a vadak teljesen leették a termést. Hangágyúval is próbálják elijeszteni a szarvasokat a gazdák a területeikről, amellett, hogy villanypásztorral vették körbe a táblákat. De így is találnak nap mint nap friss nyomokat és újabb károkat a napraforgósban és a kukoricásban.

"A villanypásztorozás és a légágyúzás is csak tüneti kezelés. A vadászok is ezt mondják. Más megoldás kellene. Amit a gazdák meg tudnak tenni, az a minimális kárcsökkentés" - mondta Szabó Áron, gazda.

Évek óta fél milliárd forintot is meghaladja a megyében a vadkár, főként a vaddisznó okozza a legnagyobb terméskárosítást.

"A mezőgazdasági vadkár évek óta ötszáz millió fölött egy pár 10 millióval van, ez egy konstans szám, igazából nem tudjuk, hogy miért, vaószínűleg, hogy egy szintet elért a nagyvad létszámunk, nagyjából állanó a legveszelyesbb növények vetésterületeinek aránya, a napraforgó, a repce és a kukorica" - tette hozzá Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamarától.

A földtulajdonosnak a vadkárt be kell jelentenie az illetékes vadásztársaságnál és egy szakértő felméri azt. Ezután, ha a felek nem tudnak megegyezni a gazda az önkormányzathoz fordulhat és közigazgatási eljárásban próbálhatja behajtatni a kárát.

Január elsejétől emelkedik a gazdák vadkár önereje. Az eddigi ötről 20 százalékra nő az a mérték, amit be kell vállalniuk veszteségként.

Címkék: rengeteg, kártérítés, vadkár, somogy, gazdaság