Előfizetéses ebéd készült hétfő délelőtt az egyik kaposvári étteremben. A vendégek ugyanis nemcsak az asztalok mellett helyet foglalva fogyaszthatják el az ételt, hanem kiszállítást kérve otthonukban is. Az étterem napi forgalmának lassan több mint a felét adják az ilyen kiszállítások.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint az éttermi szolgáltatás akkor teljesül, ha az ételt és a nem alkoholos italokat úgy szervírozzák, hogy az azonnal fogyasztható, függetlenül attól, hogy az adott étel helyben készült vagy sem.
Vagyis, ha például a menüt helyben fogyasztják el, akkor kedvezményesen, januártól 18, majd két év múlva 5 százalékkal - adózik, ha viszont házhoz kérik, akkor marad a jelenlegi 27 százalékos áfakulcs.
Az általunk megkérdezett étterem vezetője szerint ez nekik a későbbiekben jól jön majd.
"Nekünk éttermeknek sokkal jobb lesz, mert ezeket az áfakülönbözetekből esetleg fel tudjuk újítani az éttermek nagy részét. Nagy harc lesz viszont az éttermekben az árcsökkenéssel az" - vélekedett Itvás Gábor, az Itifood ügyvezetője.
A szakma és az érdekvédők ugyanakkor nem értik, miért csak a helyben fogyasztott étekere vonatkozik a csökkentett áfa.
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége szerint a vendéglátásban magas az élőmunka igénye mindegy, hogy helyben fogyasztják az ételt, vagy elviszik azt. Ilyen differenciálásra nem gondoltak, amikor megalkották a jogszabályt az áfacsökkentésről.
"Ez egy kettős árat eredményezne és én úgy gondolom, hogy a jogalkotónak nem ez volt a szándéka, ez már csak ilyen jogi csűrés, csavarás. Remélem, hogy a szakmában dolgozóknak van igaza és nem azoknak, akik most már a sajtón belül is nyilatkoztak, hogy kettős ár alkalmazására kerülne sor" - mondta Kertész Rezső, a KISOSZ megyei társelnöke.
Hozzátette: reméli, hogy néhány héten belül rendeződni fog a kérdés és nem kell majd magasabb áfát fizetni a nem helyben fogyasztott ételek és italok után.
Címkék: helyben fogyasztás, ételek, kiszállítás, étterem, áfa, gazdaság