Kenyértésztát gyúrtak ottjártunkkor a tanulók az egyik kaposvári pékségben. Az egyik diák azt mondja: külföldön az itthoni fizetés többszörösét kapná pékként, mégis szívesebben maradna Magyarországon.

- Itt olyan mint egy család. Ha, lehet akkor maradni szeretnék, akár éjszakásnak is - mondta Magyar Tamara.

A családias légkör is az egyik olyan ösztönző erő, amivel meg lehet tartani a jó szakmunkásokat - mondja az üzem tulajdonosa. Tóth Tamás jelenleg is több péket alkalmazna, de nincs elég megfelelő munkaerő.

- Nálunk a kis létszám miatt mindenképpen jó szakembereket kell, hogy alkalmazzunk. Itt nincsenek úgymond segédmunkás helyek. És ezért a szakembereláramlás, illete nyugdíjazások meglehetősen érintenek minket - foglalta össze a Deseda Pékség Kft. ügyvezetője, Tóth Tamás.

A kaposvári húsüzemben összesen 30 szakmunkásnak, illetve gépkezelőnek tudnának munkát adni. Annak érdekében, hogy a cég megtartsa dolgozóit és újakat is találjon, a vezetőség számos intézkedést bevezetett már az elmúlt években. A Kométa ezekért is nyerhette el tavaly az "Év kaposvári munkáltatója" címet is.

- Az elmúlt 2 évben folyamatosan emeltük a béreket, két éve 3 és 5 % között. Idén 7 %-ot ért el a béremelés. A teljesítményfüggő prémiumot pedig 5-ről 7-re idén pedig 7ről 9-re növeltük. Így a régi dolgozóink akár 16 %-os béremelést is kaphattak - tájékoztatott a Kométa '99 Zrt. gazdasági igazgatója, Prohászka Balázs.

Ezen kívül üdülési lehetőségeket, béren kívüli juttatásokat, különféle belépőket és programokat biztosítanak a dolgozóknak.

A munkaerőközvetítők szerint elsősorban a munkaerő külföldre vándorlását kellene lelassítani.

- Rengeteg fiatal dolgozik külföldön, úgy 800 ezren. Illetve egy 300 ezer közmunkást foglalkoztatnak, ami nagyon hiányzik az elsődleges munkaerőpiacról - foglalta össze a Viapan Group kirendeltség vezetője, Dakó Roland.

A szakértő tapasztalata az, hogy a megyében jelenleg több száz gépipari dolgozónak, illetve betanított munkásnak tudnának azonnal munkát adni, a minimálbérnél magasabb fizetésért.

Címkék: dolgozó, munka, somogy, gazdaság