Nemrég meghalt Somogyszentimre utolsó lakója - írja a Magyar Nemzet. Ezzel a Kadarkúthoz közeli, és közigazgatásilag oda is tartozó falu végképp elnéptelenedett.

Somogyszentimrét már 1397-ben megemlítették egy oklevélben, így története több mint 600 évre nyúlik vissza. A településen valaha templom is állt, melynek védőszentje Imre herceg volt. Somogyszentimrén 1886-ban nyitották meg a magyar királyi gazdaképző földművesiskolát, ahová az ország minden tájáról érkeztek tanulók. Tartozott hozzá kollégium és mintagazdaság is. A XX. század közepén a Bárdibükki Állami Gazdaság lett a terület tulajdonosa.

Fotó: Végh László / Magyar Nemzet
Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

Az elvándorlás az 1970-es évek óta zajlik. Anno 25-30 család lakott a faluban. A privatizáció és a munkanélküliség miatt azonban egyre többen költöztek el a faluból, így az szép lassan elnéptelenedett. Később egy külföldié lett a terület, akit a környékbeliek csak úgy emlegetik, „az osztrák”. Mostani tulajdonosa nem ismert.

Fotó: Végh László / Magyar Nemzet
Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

Karsai József, Kadarkút polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy miután meghalt az utolsó lakó, az önkormányzat a jegyző útján szólította fel a tulajdonost, hogy bontsa el az életveszélyessé vált épületeket, így Somogyszentimrét valószínűleg beszántják. Lesz majd rajta kukorica, lucerna vagy napraforgó.

A település emlékét azonban nem hagyják veszni hagyni, és mindenképp emelnek majd emlékművet Somogyszentimrének.

Címkék: Somogyszentimre, kihalt, Kadarkúr, elnéptelenedett, falu, gazdaság