Frissen sült süllővel csalogatták a vendégeket az egyik balatonszemesi büfében. A legtöbben épp az ilyen halételekért járnak a Balatonra és sok a visszatérő vendég is.

"A családdal szoktunk jönni, akár egy napra is. Igazából oda megyünk, ahol már voltunk, nem szeretünk kisérletezni" - válaszolta kérdésünkre az egyik vendég.

Az András büfé hagyományosan május közepén nyit. Ezzel együtt a tulajdonosok azt mondják: az idei szezonban nem volt akkora a forgalom, mint tavaly.

"Az összforgalom alcsonyabb mint a tavaly, de arról tudni kell, hogy nagyon jó év volt, nem szabad bázisévnek venni, inkább a tavalyelőttit tekintem irányadónak" - tette hozzá Vincze András, az András büfé tulajdonosa.

A balatoni vendéglátósok többsége jellemzően 10-15 százalékos forgalomcsökkenés miatt panaszkodik. Ezt nagyrészt az időjárás számlájára írják.

"Az idei nyári időjárásra a szeszélyesség jellemző, 15 fokos hőmérséklet ingadozással, ma is elég erős szél van, ezért főleg a parti sávba kevesebb a vendég" - válaszolta Kertész Rezső, a KISOSZ társelnöke.

A szállásadók viszont szinte egész nyáron teltházzal üzemelnek. Még augusztus utolsó hétvégéjére is sok foglalás érkezett a siófoki szállodákba.

Idei tapasztalat ugyanakkor az is, hogy Balatonhoz érkező vendégek 80 százaléka magyar, de egyre több a lengyel és a szlovák turista is.

Címkék: rossz, szezon, 2016, nyár, balaton, időjárás, gazdaság