Reggel óta megállás nélkül dolgoznak a gépek a Balatonlellei szőlősben. A több tonnás kombájn másfél óra alatt arat le egy hektárnyi szőlőt. Ma 30 hektáron kezdték meg a csabagyöngyét szüretelni. Ez a legkorábban érő szőlőfajta egész Európában. A dél-balatoni borvidéken nemcsak gépekkel, kézzel is szüretelnek. A tavaszi fagyok és a nyár eleji viharok nem kedveztek a szőlőnek.

- A jelentős fagy- és jégkár főleg a Dunántúlon jelentkezett. A Balatonnál, a partmenti sávokban, és a magasabban fekvő területeken nem volt jelentős, de azért erre is voltak komoly károk - foglalta össze a Varga Pincészet ügyvezetője, Varga Bálint.

A tavalyi év időjárása viszont kedvezett a szőlőnek, így idénre megerősödtek a vesszők és könnyebben átvészelték a szélsőséges időjárást. Az esőzések után kialakuló gombabetegségek miatt azonban permetezni is többször kellett.

- A gombabetegségekre eléggé oda kell figyelni. Már eggyel többet kellett permetezni, mint az elmúlt években. Küszködünk vele, de úgy érzem megvédtük a szőlőt a betegségektől - árulta el a VitiCoop Kft. ügyvezető igazgatója, Hegedüs Lajos.

A szőlő átvételi ára tavalyhoz képest nem változott. A csabagyöngye felvásárlási ára átlagosan 90-95 forint kilónként. A szüret jövő héten az irsay olivér szedésével folytatódik. Szeptember közepétől pedig már a boltok polcain lehet találkozni a csabagyöngyéből készült új borral.

 

Címkék: csabagyöngye, szüret, szőlő, gazdaság