Az egyik kaposvári kereskedésben nemrég adtak el egy 270 ezer kilométert futott autót. Ezt biztosan nem manipulálták. A tulajdonos azt mondja, ha a kilométeróraállást a felére tekerték volna, akkor fél millióval többért el lehetett volna adni. Ezért is állítják vissza az óraállást gyakran a kereskedők. Egy friss felmérés szerint a külföldről behozott autók 90 százalékánál visszatekerik az órát, annak ellenére, hogy ez már bűncselekménynek számít és 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is súlytható. A szakszervizek azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy az adásvétel megötése előtt tájékozódjanak az autók műszaki állapotáról.

- Amit javasolni tudok, ha valaki autót megy vásárolni, akkor kérje el az alvázszámát. Ha nem adják oda, akkor gyorsan menjen el. Ha megkapja, akkor vigye el egy márkakereskedésbe, és próbáljon utánajárni az autó történetének. A márkakereskedésben olyan rendszer van, ami kitörölhetetlen és folyamatosan rögzítitk. Ilyen a kilométeróraállás, és a szervízben járt időpont - tanácsolja a Karg Autó Kft. tulajdonosa, Karg Ferenc.

A modernebb autóknak már nem lehet manipuilálni a kilométeróráját. Egy digitális adatrendszerbe kerülnek ugyanis az adatai. A kereskedők szerint ezzel az új eljárással a hazai autók kilométeróráit már nem lehet megváltoztatni.

- Az új autók eladása után már 3 éve a Ford is bevezette az elektronikus szervízkönyvet. Ezt nem lehet manipulálni. Minden szervíz rögzítésre kerül egy központi rendszerben amit nemcsak a kereskedő tart nyilván, és minden műszaki vizsga illetve eredetvizsga után a BM adatbázisban rögzítik, a manipuláció pedig csökken - mondta a Ford Tóth Autókereskedés vezetõje, ifj. Tóth Gábor.

A kereskedők tapasztalatai szerint egyébként az utóbbi években jelentősen megélénkült az új és a használtautó piac is. Mivel a válság éveiben kevés új autót adtak el, hiány keletkezett a néhány éves kevesett futott használtautókból. Ezt próbálják meg pótolni a külföldről behozottal.

Címkék: visszateker, kilométeróra, használt, autó, gazdaság