Nagy a munka a somogysárdi kertekben. Már érik a paprika és a paradicsom is a fóliákban.

"Ezeket a fattyakat eltávolítjuk a levél tövéből, annak érdekében, hogy nagyobb termést hozzon és mivel ilyen szépre nőtt a tetejét azért megkötjük, hogy futhasson tovább." - mondják az ottani kertekben dolgozók.

Munka a somogysárdi önkormányzati gazdaságban
Munka a somogysárdi önkormányzati gazdaságban

A közmunkások termelte zöldségeket a helyi kispiacon árulják. Összesen huszonhárman dolgoznak a kertekben, fóliákban.

"Szerencsére nagyon népszerűek vagyunk a településen lakók körében, hiszen minden nap friss zöldséggel és gyümölccsel várjuk őket, és szerintem az ár is elfogadható. A célunk az, hogy a településen élő embereknek a településen élők termeljék meg a mindennapra szükséges zöldséget, gyümölcsöt." - árulta el Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere.

Paprikát, paradicsomot, csemegekukoricát, uborkát, hagymát és krumplit is árulnak. A vásárlók szerint kedvező áron.
Az egyik vásárló az ár mellett a minőséget is dícséri. Azt mondja itt friss és nagyon szép áru van, kellemes itt vásárolni, jó, hogy van a falunak ilyenje.

Egy másik helyi lakos szerint azért jó, hogy helyben lehet vásárolni a helyben termelt terméket, itt mindenki meg tudja frissen venni a zöldséget, gyümölcsöt, nem kell utazni sehova, és jó az önkormányzatnak is, mert az alkalmazottjai csinálják az értékeítést.

start kert paradicsom

Somogyjádon is nagy hasznát veszik a helyben termet zöldségeknek. A helyi iskola konyháján több mint 250 embernek főznek naponta, a nyáron is. Az alapanyagok nagyrésze a start kertekből származik. Hétfőn az uborkasalátának valót hozták a kertekből, kedden pedig az ott termesztett zölbabból készült a főzelék.

"Folyamatosan érkezik térítésmentesen Somogyjád, Alsóbogát, Edde és Osztopán kertészeteiből a megtermelt zöldség. A friss alapanyagokat öt település étkezésének ellátására használjuk. Még a nyári időszakban is étkezőink nagy része gyermek, így kiemelten fontos a vitamindús, friss zöldségekből készült ételek biztosítása." - mondta el Pánger Tímea, a Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft ügyvezetője.

Azokat az alapanyagokat, amelyek időtállóak, elteszik télire. A vöröshagyma és a burgonya a tárolókba kerül. Somogyban összesen 178 településen 4500 főt foglalkoztatnak a start mezőgazdasági közmunkaprogramban.

Címkék: start munkaprogram, Somogyjád, Somogysárd, gyümölcs, kert, zöldség, gazdaság