Sokan töltik a szabadidejüket a Desedán, köztük Ondrasek Olivér is, aki nem tudja megunni a vízbe ugrálást. A kapusvári fiú az apukájával gyakran lejön a Desedára fürdeni. Azt mondja, nagyon sok mindent lehet itt csinálni.
"Mikor megérkeztem, apával ettem egy fagyit. Aztán elmentem a játszótérre. És aztán anyával bejöttem a vízbe. Most pedig apával vagyok bent a vízben."

deseda


A fürdőzőkre ettől a héttől már úszómester is felügyel. A leggyakrabban kagylóvágásokat vagy rovarcsípéseket kell ellátnia. Azt mondja: mivel a tóban elszaporodott a zöldalga, ezért a klorofilra érzékenyeknél bőrirritáció is előfordulhat. Az utóbbi időben kevesebb a tóban a fürdőző, de egyre több a kiránduló. A büfések idén nem panaszkodnak.

"A látogatóközponthoz elég sok csoport érkezik, kisebb nagyobb buszokkal. Egyéni vendégek is jönnek, ők megállnak itt. A nagy forróságban kevesebb vendég van érdekes módon. Ez biztos a vízre vezethető vissza. De este azért komoly forgalmak vannak." - mondta el Märcz Zoltán, a Bárka Büfé vezetője.

Balatonföldváron is sok a turista. A nyaralók kedvelt helye a Kárpáti Fagyizó, ahova a kézműves fagyi miatt mennek a vendégek. Kárpáti Péter, a fagyizó tulajdonosa szerint, megérkeztek a turisták és lassan megtelik a Balaton is.

"Egy nagyon nehéz nyögvenyelős kezdet után most tényleg egy kirobbanó nyár kellős közepén vagyunk. Sőt ez már szinte túl sok a jóból. Most valójában tényleg beindult a szezon lehet azt mondani." - tette hozzá.

02 balaton madartavlatbol.jpg

A déli part többi településén is nagy a forgalom. Siókon például már alig lehet szabad szállodát, vagy apartmant találni.

"A fürdőegyleti tagok visszajelzései alapján a szállodák teletettsége alapján úgy tűnik, hogy meg fogjuk dönteni a rekordot. A szallas.hu adatai is ezt mutatják illetve a bookingé is. Úgyhogy reménykedünk az 1 millió feletti vendégéjszakában idén is." - árulta el a Siódoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület marketing menedzsere, Szentpéteri Ildikó.

A várakozások alapján idén több lesz a hazai vendég a Balaton partján. A külföldiek közül pedig a németek és az osztrákok érkeznek majd nagy számban.

Címkék: turisztika, szezon, nyaralás, Balaton, gazdaság