Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány visszavonja a tavaly novemberben született és a Balaton, mint kiemelt üdülőkörzet 2020-ig tartó fejlesztéséről szóló határozatát – írja a napi.hu. A mostani kormányhatározat indoklás nélkül vonta vissza az összesen 310 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást.

Az eredeti határozatban tételesen le van írva, hogy mire mennyit szántak volna. Így például turisztikai fejlesztésre 26,7 milliárd szerepel benne, ebből 3,5 milliárd jut kerékpárutak építésére és 2,5 milliárd a borutak kialakítására. A gazdaság fejlesztésére 25,2 milliárd forint volt a tervezet, ebből legnagyobb tétel a balatoni cégek versenyképességének a javítása, 6,2 milliárdból.

Ezek mellett a Balaton vízminőségét 59,2 milliárd forintból javították volna, a közlekedést pedig 95,5 milliárdjából fejlesztették volna, amibe bele tartozott a 710-es számú út (a leendő M8-as autópálya) Balatonkenese és az M7-es közötti elmaradt 3 kilométeres szakaszának a megépítése, autópálya csomóponttal 9 milliárdból továbbá az elektromos vasúti kör kiépítése és a központi forgalomirányítás megvalósítása a Balaton körül 25 milliárdért.

Címkék: visszavonás, pénz, fejlesztés, Balaton, gazdaság