40 millió eurós - mintegy 12 milliárd forintos - zöld mezős beruházás letelepedésének lehetőségéről tárgyalt csütörtökön Szita Károly polgármester a Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet vezetésével Kaposvárra érkező török üzletemberekkel. A szigetelőanyagok gyártásával foglalkozó, az első két évben 150 főt alkalmazó beruházó a keleti ipari parkban, a szintén török kézben lévő Metyx szomszédságában lévő tízhektáros területet vásárolná meg, hogy felépítse a jellemzően exportra gyártó üzemét.

Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet és Szita Károly Kaposvár polgármestere
Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet és Szita Károly Kaposvár polgármestere

"Kiss Gábor nagykövet úr azon diplomaták közé tartozik, akik fontosnak tartják, hogy egy-egy testvérvárosi kapcsolat a protokolláris találkozókon és kulturális együttműködésen túl kölcsönös gazdasági előnyöket is hozzon a partnereknek. Ennek a munkának az eredményeképpen – részben a Rippl-Rónai fesztivál apropójából – szerdán török delegáció érkezett Kaposvárra" - mondta Szita Károly polgármester a tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

A politikai vezetőkön kívül ellátogattak Kaposvárra azok az üzletemberek is, akik európai gyáruk felépítéséhez keresnek megfelelő körülményeket, korszerű infrastruktúrát nyújtó helyszínt.

Kiss Gábor nagykövet hangsúlyozta: a magyar-török gazdasági kapcsolatok élénkítése Magyarország számára rendkívül fontos a keleti nyitás politikája miatt. "Ennek részeként meg kell találnunk az európai piacokra készülő vállalkozásokat, és olyan befektetésösztönző ajánlatot kell számukra adnunk, amellyel ide tudjuk csábítani őket. A mostani kaposvári találkozóra is ennek révén került sor. Bízom abban, hogy Kaposvár a lehető legszimpatikusabb, és leginkább versenyképes ajánlatot fogja adni."

Címkék: munkavállaló, török, befektető, nagykövet, magyar, Kaposvár, gazdaság