A 95-ös benzin ára 330, a gázolajé pedig 322 forint volt az egyik kaposvári kúton. A MOL pénteken 9 forinttal emeli az üzemanyagok árát.

A hírt az autósok is hallották és persze nem örülnek neki. Aki csak tehette ma meg is tankolta autóját.

- Sok kicsik, sok alapon én is úgy gondoltam teszek a járgányba, hanem is sokat, de spórolok valamennyit - mondta Mátyás Sándor.

Van, aki viszont éppen úgy takarékoskodik, hogy csak alkalmanként használja az autóját.

- 65 éves vagyok nem fontos eljárnom autóval, tudok jönni busszal is, csak hát egy héten egyszer bejövök Böhönyéről bevásárolni, ennyit tudok csak csinálni. Autó csak áll a garázsban - válaszolta Pálfi István

Péntektől a benzinért átlagosan 340 forintot, a gázolajért pedig 335 forintot kell fizetni. A szakértők szerint a drágulást a világpiaci változások indokolják.

- Arra kell számítanunk, hogy rövidebb és hosszabb távon is az olaj ára, az üzemanyagárak emelkedni fognak, úgy tűnik kezd bizakodóbb lenni az olajpiac, a kínálat csökken, mivel az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok csökkentette a kitermelését, egyre pozitívabb mutatók érkeznek Kínából is, ami a keresletet növeli - nyilatkozta stábunknak Szalayné Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu tulajdonosa.

Alig egy hónappal ezelőtt még 300 forint alatt volt mindkét üzemanyag átlagára. 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az árakat egyébként a kőolaj ára mellett például a dollár árfolyama is befolyásolja.

- Az év eleji igen alacson szinthez képest a mostani hordónkénti 50 dollár árszint 80 százalékos emelkedést jelent. A másik a mostani frissebb fejleményekben jelentős a dollár árfolyama elég jelentős mértékben megerősödött a korábbi hetekben a forinttal szemben - tette hozzá Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Az általunk megkérdezett szakemberek a nyár folyamán 350-370 forintos átlagárakra számítanak a benzinkutakon.

Címkék: változás, ár, benzin, gázolaj, gazdaság