A kaposvári Virágfürdőben tavaly látogatószámot döntöttek. Több mint 225 ezren keresték fel a létesítményt. Az üzemeltetéssel járó magas költségeket így fedezni tudták, de a fürdőt az év többi részén is finanszírozni kell. Szabó Löffler Zita, a Kaposvári Élmény- és Gyógyfürdő ügyvezetője: "ezeknek a fürdőknek az üzemeltetési költsége nagyonmagas, az áfacsökkentés hatására, a mostani árak megtartása mellett tovább tudnánk növelni a szolgáltatások színvonalát. Újításokat tudnánk bevezetni, munkatársainkat pedig különböző képzésekre tudnánk küldeni."

Az igali fürdőben több százan fordulnak meg egy átlagos hétköznap is. Tavaly csaknem 200 ezer hazai és külföldi turista látogatott el ode. Hamarosan az új medencét is megnyitják. A jövőben pedig újabb fejlesztések jöhetnek, ha a fürdők szolgáltatásait terhelő áfakulcs 18 százalékra vagy ez alá csökkenne. Pozsár Mónika a létesítmény ügyvezetője szerint ez olyan hozadékkal is járna, hogy nem emelnénk például a belépők árát.

Tavaly egyébként a magyarországi fürdők kiemelkedő évet zártak: forgalmuk átlagosan 12,5 százalékkal bővült, a látogatók száma pedig meghaladta a 40 milliót. A kormánytervezet szerint nemcsak a fürdők, hanem a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátó egységek áfája is csökkenhet. Első lépésben 17, következő évtől pedig 5 százalékos adó terheli majd az éttermi szolgáltatások árát is.

Címkék: vendég, belépő, Igal, áfa, fürdő, forgalom, strand, Kaposvár, gazdaság