Az emberek nagy többsége csak havonta egyszer-kétszer, vagy ennél is kevesebb alkalommal engedheti meg magának, hogy beüljön egy étterembe és elfogyasszon valamit. Ezt a kaposvári vendéglátósok is megérzik.

"Elég nehézkesen tud megélni a vendéglátás a jelen pillanatban a 27 százalékos áfa miatt. A vendégek kevesebben jönnek, mivel az árakat nem tudjuk csökkenteni. Illetve a fizetéseket sem tudjuk megemelni, mert ugye ez a 27 százalékos áfa, ez elviszi a jelenlegi bevételünket." - mondta el kérdésünkre Stoff Csaba, a Vicolo Étterem tulajdonosa.

vendéglátás

2017 január eseje után azonban árcsökkentésre és béremelésre is lehetőség lesz. Első lépésben 17, következő évtől pedig már csak 5 százalékos adó terheli az éttermi szolgáltatások árát.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) somogy megyei elnöke szerint ez az elmúlt évtizedek egyik legkedvezőbb híre. A magas áfa tartalom évek óta gondot jelent az egész vendéglátó-iparban.

"Nagyon sokak számára ez a piacon maradást jelenti, emellett én úgy gondolom, hogy egy differenciált árcsökkentést is hoz magával. Ezen felül technológiai fejlesztésre, valamint a jó szakemberek megtartására is marad ebből, a megmaradt árrésből." - árulta el a KISOSZ megyei társelnöke, Kertész Rezső.

Az adóügyekért felelős államtitkár, Tállai András a tavaszi adócsomag részeletezésekor kedden elmondta, az éttermi szolgáltatások mellett 5 százalékra csökken a baromfi, a tojás, valamint a friss tej áfája, az internet adója pedig 18 százalék lesz.

Fotó: kormany.hu
Fotó: kormany.hu

A cégeket is érinti az új adócsomag. Egyebek mellett a munkába járás eddigi 9 forint/kilométer elszámolhatósága 15 forintra emelkedik. A lakhatási támogatás pedig 60 kilométeren belül adómentes lesz. Kedvező változások lesznek a jövedéki adó területén, ugyanakkor további 29 százalékos dohányadó emelésre kell számítani jövő év végéig.

"Ezekből a törvényjavaslatokból is érzékelhető, hogy a kormány alapvetően a családokon, az embereken szeretne segíteni az adócsökkentés, az áfa és a személyi jövedeleadó csökkentéssel. Ugyankkor még hatékonyabbá kívánja tenni az adóbeszedés rendszerét, ezért a másik oldalon szigorítások és magasabb szintű elvárások történnek." - mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Tállai András miniszter-helyettes, adóügyekért felelős államtitkár.

Az államtitkár hozzátette, a cégek adózási minősítése is megkezdődött. Eddig 560 ezer vállalkozást ellenőriztek és többségük az átalános, vagy megbízható besorolást kapta meg.

Címkék: áfacsökkenés, áfa, vendéglátás, adó, gazdaság