A tárca számításai szerint a sertéshúséhoz hasonló, átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkenés várható az áfacsökkenés hatására az érintett termékek árában. A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.

Az áfacsökkentésről szóló döntéssel mindenki jól jár, a gazdák, a családok, és a vendéglátók egyaránt. A magyar mezőgazdaság jól teljesít, az elmúlt öt év alatt az ágazat kibocsátása 40 százalékkal nőtt. A miniszter szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszergazdaságban az áfacsökkentés, a teljes jövő évi áfacsökkentés pedig 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van - fűzte hozzá.

Emlékeztetett: a mostani döntéssorozat illeszkedik a korábbi tendenciába, a mezőgazdaságban több áfacsökkentés valósult meg az elmúlt években, idén a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra, korábban az élő- és félsertésé. Ez már rövid idő alatt jelentős eredményt hozott, az árakban 17 százalékos csökkenést eredményezett, és 25 milliárd forint megtakarítást hozott a családoknak - tette hozzá a miniszter.

Címkék: csökkenés, tojás, tej, baromfi, áfa, hús, gazdaság