Országszerte 650 falugazdász felkészítését és továbbképzését szervezte meg a kérelembenyújtási időszakhoz kapcsolódóan ezekben a napokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Somogyban több mint harminc szakember vesz részt ilyen fórumon.

- A kezdő munkatársaknak adunk egy tréninget, ugye alapfogalmakból, eljárásrendből, szabályzatokból és jövő hét folyamán pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál lesz a haladó munkatársaknak, akik több éve adnak már be kérelmeket, illetve a kezdő munkatársaknak egy-egy olyan felkészítő tréning-képzés, aminek a során a gyakorlati, területalapú támogatási kérelem beadásához szükséges felületnek a használatát fogják elsajátítani - mondta Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

Somogyban 250 ezer hektárnyi támogatható földterület van, ami nagyjából hatezer gazdát és 18-19 milliárd forintot jelent.

A május 17-ig benyújtott kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet majd módosítani, de a szakértők menet közben előzetesen is ellenőrizni fogják a dokumentumokat.

- Nagyon sokan szenvedtek attól, hogy jogvesztő határidők voltak és esetenként jónéhány millió, vagy néhány tízmillió forintnyi támogatástól is elestek azért, hogy később derült ki valami eltérés. Most, hála Istennek az új rendszer ezt korrigálja - tette hozzá Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke.

A tervek szerint az egységes támogatási kérelmekhez tartozó előlegeket, akárcsak tavaly, idén is októberben kaphatják kézhez a gazdák.

Címkék: területalapú, gazdák, támogatás, pályázat, gazdaság