Ünnepélyes keretek között nyílt meg a 170. balatoni hajózási szezon szombaton, a megnyitó részeként Siófokon átadták a város nevét viselő felújított katamaránt.

"Nekünk magyaroknak a Balaton egy létforma, nemzeti szimbólum, összetartó erő, egy olyan érték, amit őriznünk kell" - mondta az eseményen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. 

Fotó: balatonihajozas.hu
Fotó: balatonihajozas.hu

Rogán Antal a turisztikai rendezvényen szólt a keddi brüsszeli tragédiáról is, hangsúlyozva: "Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, hogy gonosz erők elvegyék ünnepeinket, életkedvünet."

A turizmus szerinte olyan húzóágazat, amely évről évre jobban teljesít, de fejlesztésre szorul. Ezért döntött a kormány az előző heti ülésén arról, hogy az idegenforgalom fejlesztését az eddigi bürokratikus út helyett egy új ügynökség fogja össze a jövőben, és kormánybiztost neveznek ki a területre.

A közel 300 milliárd forintos Balaton-fejlesztési programmal rendkívüli lehetőséget kapott a régió arra, hogy megújuljon - mondta Bóka István Balatonfüred polgármestere, az első hajó fogadására rendezett szezonnyitó ünnepségen Balatonfüreden, ahová a frissen átadott Siófok katamaránnal érkeztek a déli part önkormányzati vezetői, politikusai.

Fotó: balatonihajozas.hu
Fotó: balatonihajozas.hu

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere kifejtette, az hogy a hajózási szezonnyitó ünnepségen a tó körüli települések együtt ünnepelnek, az egységet szimbolizálja. A Balaton gyöngyszemének nevezte az önkormányzati tulajdonban lévő hajózási céget, amely szerinte egy "patinás, kiválóan működő társaság".

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere azt hangsúlyozta beszédében, hogy a tó körüli településeket a Balatonon kívül a térség turizmusáért folytatott munka is összeköti, ezért nem mondhatnak le egy hivatalos balatoni turisztikai régió létrehozásáról.

Fotó: balatonihajozas.hu
Fotó: balatonihajozas.hu

A Siófok nevet viselő katamaránt már hónapokkal ezelőtt elkezdték felújítani, amit stábunk is meglátogatott. A munkálatokról készült videót pedig most meg is mutatjuk.

 

Címkék: Hajózás, Rogán Antal, szezon, Siófok, Balaton, gazdaság