A 95-ös benzin ára ma 314, a gázolaj ára pedig 312 forint volt ma az egyik kaposvári kúton. A MOL pénteken további 3 forinttal emeli a benzin átlagárát, így holnaptól 317 forintot kell fizetni literjéért. A dizel ára marad átlagosan 316 forint.

Alig egy hónappal ezelőtt még 300 forint alatt volt mindkét üzemanyag átalgára. Szakemberek szerint az elmúlt hetek drágulása a kitermelés csökkentésével is magyarázható. Ezen kívül más okai is vannak a Brent-olaj 15 százalékos emelkedésének.

- Pozitív események számít az, hogy Amerikában folyamatosan csökkentik az olajfúró tornyok számát, amelyek részt vesznek az olajkitermelésben, illetve az, hogy kedvező gazdasági makroadatok is érkeztek, úgyhogy ez már elegendő volt ahhoz, hogy emelkedjen az olajár, illetve sajnos a forint jelentősen gyengült a dollárral szemben, ami azért a hazai üzemanyagárak emelkedésében jelentkezik - foglalta össze a holtankoljak.hu tulajdonosa, Bujdos Eszter.

A közel-keleti készletek ugyanakkor még megvannak, ezért is volt meglepő a szakemberek számára az emelkedés, de éppen ezért a csökkenést sem zárják ki a következő hetekben.

A holtankoljak.hu szakértője szerint 350 forintnál magasabb üzemanyagárakra idén biztosan nem kell számítani.

Címkék: emelkedés, gázolaj, üzemanyag, benzin, gazdaság