Az ország tejelő szarvasmarhákat tartó telepei nagyon gyengén zárták a tavalyi évet. Ennek egyik oka, hogy az Európai Unióban ma már mindenki annyi tejet termel, amennyit akar, mert megszűnt a kvótarendszer. Emiatt túlkínálat van a piacon. Ráadásul most Oroszországba sem lehet bszállítani az embargó miatt. Ezek miatt csökkent a tej felvásárlási ára. Így tavaly literenként 20 forintos veszteségük keletkezett a termelőknek. Helyzetük azonban a jövőben még tovább romolhat.

Bakos Gábor, a BOS-FRUCHT Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója azt mondja: "a mostani előrejelzések még 10 forintos áresésről szólnak, de nem kizárt, hogy ez el fog menni akár literenként 40 forint veszteségig is. Ebben az esetben viszont már olyan 50 és 60 forint közötti tejfelvásárlási ár jelentkezik, ami már nem a túlélés, illetve nem az ejnye-bejnye kategória, hanem ez az ellehetetlenülése lenne az ágazatnak."

Talán csillapodnak a tejpiaci vihar hullámai
Talán csillapodnak a tejpiaci vihar hullámai

A bajban lévő tejtermelőknek most egy kormányhatározat értelmében rendkívüli segítséget nyújt a kormány, aminek a kifizetése még a tavasszal megtörténik. 17 milliárd forintról van szó, amelyet különböző jogcímeken kapnak majd meg a termelők.

Az azonnali segítség mentőöv lehet az ágazat szereplőinek. A támogatás azonban csak ideig-óráig lesz elég a hozzáértők szerint. A tejtermelők és -feldolgozók szerint a közétkeztetést is át kellene alakítani úgy, hogy a magyar tejtermelők élvezzenek előnyöket. Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója: "A közétkeztetésben, a háttérben, a konyhákon nagyon sok helyütt szlovák és egyéb más Magyarországon kívüli UHT tejjel főznek. Ez nagyon nagy piac, értékben is. hatalmas segítség lenne, ha ezek a konyhák magyar és friss tejtermékekkel főznének."

A kormányzat tervei szerint a közétkeztetés átalakítására az emberi erőforrások miniszterének kell hamarosan javaslatot tennie. A piaci lehetőségek vonatkozásban a külgazdasági és külügyminiszter készít előterjesztést, de rajtuk kívül a földművelésügyi, illetve a nemzetgazdasági tárca vezetőjének és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek is van feladata az ágazattal kapcsolatban.

Címkék: feldolgozó, tenyésztő, szarvasmarha, tehén, tej, milliárd, segítség, gazdaság