Több mindenhez is joga van egy gyereknek. Mindenki azonban nem tudja segítség nélkül érvényesíteni ezeket az életben.

A Szocionet munkatársai viszont ebben is tudnak segíteni. A gyermekjóléti szolgáltatás és a családsegítés januártól már egy intézményként működik. A kaposvári járásközponthoz a megyeszékhellyel együtt összese 78 település tartozik. Ebben több mint félezer családot és több mint 1200 gyereket segítenek hatékonyabban és gyorsabban a korábbi évekhez képest.

- A települések lévő szakember mellé került egy olyan segítő, aki koordinálja a szakemberek és a gyermekek körül tevékenykedők munkáját. Hamarabb jut el a gyermek szakemberhez, vagy a hatóság közeli munka gyorsabbá válik - mondta a SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézményének igazgatója, Varga Magdolna.

null

A gyermekjóléti reform eddigi tapasztalatai kedvezőek Czibere Károly államtitkár szerint. A politikus erről ma a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete által szervezett regionális szakmai nap sajtótájékoztatóján beszélt. Czibere Károly elmondta: a gyermekjóléti központok száma országosan 48-ról 197-re emelkedett januártól. A hatékonyabb munkavégzéshez pedig plusz embereket vettek fel, amelyre csaknem 500 millió forint többlet forrást biztosítottak.

- Az elmúlt két hónap tapasztalata azt mutatja, hogy a járási központok, ahol a gyermekjóléti központok vannak ezeknek a számát megnégyszerezte a kormány. Ezek felkészültek a változásra, a munkatársak értik, hogy mi a feladat helyben a szolgáltatásban és a gyermekjóléti központban - árulta el az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly.

Kaposvár polgármestere arról beszélt, hogy a város többszintű segélyezési rendszert vezetett be, és minden rászorulón igyekszik segíteni

- Kaposvár önkormányzata például negyed milliárd forintot, 250 millió forintot költ. 17 önként vállalt feladattal, amire nagyon büszke vagyok és több mint 4000 embernek tudunk így hatékony segítséget adni. Vagyis jó irányba mentek ezek a folyamatok, mindazon kaposváriak akiknek segítségre van szükségük ezen új rendszer keretén belül is megkapják - tette hozzá Szita Károly.

A polgármester hozzátette: a gyermekjóléti reformnak köszönhetően 16 új családgondozó jut álláshoz Kaposváron.

Címkék: gyerekjólét, czibere, szita, gazdaság