A feldolgozóiparban működő somogyi cégek életben maradása és versenyképessége leginkább attól függ, hogy piacképes termékeket tudnak-e gyártani, mennyit fordítanak kutatás-fejlesztésre, innovációra - mondják gazdasági szakemberek.

A feldolgozóipar a megye gazdaságában jelentős szerepet tölt be. Legtöbbjük azonban pénzhiánnyal kűzd és ez visszaveti őket a fejlődésben.

- A somogyi válalkozások tőke ereje nem megfelelő, kevés, tehát nem tudják megoldani azt, hogy amire a recessziós időszak után költeni kellene többet, úgy mint az infrastruktúrára, úgy mint az innovációra, úgy mint a piacok megdolgozására, ez mind, mind pénzbe kerül - mondta Varga József, a SKIK elnöke.

Bár nem sokkal, de kivételekkel is lehet találkozni. Egy prémium kategóriájú stúdió mikrofon a Videoton egyik legújabb terméke. A cég egyre több lábon áll.

- Az eddigi széles rétegek által elérhető egyszerű házartási gépek mellett az autóipar, az ipari alkalmazások és prémium kategóriás termékek gyártásával kezdtünk el foglalkozni - mondta Fábián Balázs, a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezetõ igazgatója.

A versenyképesség növeléséhez újításokra és fejlesztésekre van szükség a cégeknél. Ezzel párhuzamosan a bevétel is nő, amiből előbbre lehet lépni.

- A 2016-os évre nagyságrendileg 28 milliárdos árbevételt tervezünk. Ez egy kisebb 7-8 százelékos növekedést jelent. Célunk továbbra is a nyereségesség fenntartása. A nyereségünk biztosítja a további feljesztéseket - válaszolta Pálca Levente, a Videoton Elektro-Plast Kft. másik vezetője.

A Videoton fél milliárd forintot fordított infrastruktúra fejlesztésre. Raktározásra is használhatóü üzemcsarnokot építettek és újabb fröccsöntúő gépeket vásároltak. 4905

- Az idei évben még ennél is magasabb beruházásokat tervezünk. Itt most új épületet nem akarunk bővíteni, hanem a technológiát az infrastruktúrát fejlesztjük. Ugye a mi fő területünk a műanyag gyártás itt az értékek jelentős részét a műanyag gépek fogják kitenni - tette hozzá Gerber András, ügyvezetõ igazgató.

Somogy a kutatás-fejlesztés terén országosan a 15. helyen áll a megyék között. Pedig a szakemberek szerint ez a legfontosabb gazdaságnövelő tényező. A Videoton például több mint 100 millió forintot fordított egy akkumulátor gyártósor elkészítésére, amit saját mérnökeik fejlesztettek ki.

Címkék: piacképes, termékek, videoton, fejlesztés, gazdaság