Simonfán szeretne építkezni Kaiser Anita és férje. A fiatal házasok a családi otthonteremtési kedvezménnyel szeretnék felépíteni új házukat. Meg is igényelték az ehhez szükséges hitelt, a banki értékbecslőtől azonban szomorú hírt kaptak.

- Voltunk az egyik kaposvári banknál és elutasították a hitelkérelmünket Simonfára való tekintettel, mivel ez egy kis település és ezáltal nem tudjuk megkapni itt a hitelt - tette hozzá Kaiser Anita.

Nem ők az egyetlenek, akik így jártak. Több hazai pénzintézet ugyanis nem ad hitelt azokon a településeken, ahol 500 főnél kevesebben laknak.

Simonfa polgármestere azt mondja az alig 400 lelkes faluban egyre több a fiatal. Most is sokan jönnének ide lakni, de bizonyos bankok miatt nem tudnak hitelhez jutni. A polgármester ezért nem ért egyet a pénzintézetek feltételével, a település ugyanis csak 8 kilométerre fekszik Kaposvártól, jó infrastruktúrával rendelkezik így szinte minden adott ahhoz, hogy a fiatalok itt építsenek házat.

- Ez nem viszi előre a falu fejlődését. Pontosan az a cél, hogy minél többen telepedjenek ide le, minél többen legyenek, elkerüljük az 500 főt és akkor talán kibúvót találnak ezek a kis települések is a jelenlegi stagnálásból - válaszolta Bodrog Gábor, Simonfa polgármestere.

Kujáni István pénzügyi szakember azt mondja: a csok-os hitelek esetében is ugyanazok a szabályok és feltételek érvényesek, mint egy normál lakáshitel esetében. Így egy bank bármikor dönthet úgy, hogy egy adott településen nem hitelez.

- Ahol az elmúlt években vagy jó pár éve nem volt konkrét ingatlan forgalom, nincs mi alapján felbecsülni, ugye az összehasonlító értékek alapján az ingatlant és úgy gondolja a bank, hogy inkább nem kockáztat, elbukja úgymond a hitelt, lemond arról a nyereségről, ami lehet - mondta Kujáni István, a Stonehenge Bankház régióvezetője.

Kaposvár környékén egyébként nagyjából kétezer család felel meg a csok feltételinek. A leggyorsabb igénylők pedig már a hetekben hozzájuthatnak pénzükhöz.

Bővítették a programot

Szerdától egyébként bővült a családi otthonteremtési kedvezmény, ami így még kedvezőbb feltételekkel igényelhető. A rendelkezés szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Eltörölték a 30 millió forintos plafont, valamint a 160 négyzetméteres felső határt. külterületeken, zártkertekben is lehet építkezni.

Összkomfortnak tekintik, ha nincs vízvezeték, de iható víz van és nem lesz kötelező a csatornázottság. Használt ingatlan esetében pedig a legrégibb 2008-as építésű lehet.

Címkék: ötszáz, lakos, Családi Otthonteremtési Kedvezmény, Somogy, gazdaság