Somogyban május elsejétől szeptember végéig 60 jégelhárító üzemel. A berendezések kezelői 24 órás ügyeletben vannak és SMS-ben kapják az értesítést arról, hogy mikor mit kell tenniük.

A módszer lényege, hogy elégetett ezüst-jodidot juttatnak a magasba, ami szétbombázza a jégfelhőket. A talajgenerátor berendezésének köszönhetően 10 százalék alá csökkent a jégkár Somogy, Tolna és Baranya megyében.

null

A több mint 25 éve működő rendszernek köszönhető, hogy nagy mértékben csökkent a megyében a jégkár.

- Somogy-Tolna-Baranyában a jégkár mértéke az 10%-a a dél-alföldi megyéknek, ez a viszonylag korszerű rendszernek köszönhető, amely francia alapokon nyugvó korszerű rendszer - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Az egész országra kiterjedő jégeső-elhárítási rendszert tervez kiépíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara uniós forrás bevonásával.

- A bekerülési költség milliárdos nagyságrend, ehhez komoly hozzákészülés kell és nem szabad elfelejteni, hogy ennek működtetése is meghaladja az egymilliárd forintot évente. Ezt a kárenyhítési rendszerből tudjuk finanszírozni. Szét lesz terítve a felelősség, 1,5 százalék alá fog csökkeni a jégkár valószínűsége - tette hozzá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A jégelhárításnak köszönhetően tavaly a régióban csaknem 3 milliárd forint értékben mentettek meg terményt.

Címkék: országos, jégelhárító, kezdeményezés, unió, gazdaság