Az egyik kaposvári szervízben ügyelnek arra, hogy csak jó minőségű gyertyát és szűrőt tegyenek az autóba. Vannak akik éppen ezért hozzák ide kocsijukat.

- Vittem már garázsműhelybe javíttatni. Nem voltam elégedett mert nem adtak számlát és nem volt garancia - mondta Szabó Bálint.

Az is előfordult már, hogy a szervízben kellett kijavítani a garázsműhelyben nem megfelelően elhárított hibát.

- Nem mindig sikerült szakszerűen dologzni az ilyen garázs javító műhelyekben. Hát nekünk azért van elég sok felszerelésünk, műszerek, kapcsolási rajzok, háttér információk amik nélkül igazából lehetetlen ezeket az újabb autókat javítani - tette hozzá Csapó László, a Csapó Villamossági Szervíz vezetője. 

A másik megkérdezett szakszervízben minden adatot vezetnek az autókról. Évekre visszamenőleg meg lehet nézni, hogy mikor szervizelték, milyen javításokat végeztek az autón és azt is, mennyi kilométert futott. Igaz, hogy a hasonló szervízekben drágábban dolgoznak, de később visszahozza a különbséget.

- Azoknak akiknek igényük van arra, hogy márkaszervízben szervízeltessék az autójukat az eladáskor abszolút meghálálja magát. Mert az autót vásárolni szándékozók azok azokat az autókat szeretik és azért jóval több pénzt adnak amelyek végig márkaszervízelve volt - válaszolta Karg Ferenc, a Karg Autó Kft. tulajdonosa.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság most egy térképet adott ki, amelyen megtalálhatók a legálisan működő autószervízek. Somogyban egyébként 242 regisztrált autójavító műhely közül válogathatnak a sofőrök. Ami nincs a térképen az illegálisan működik.

null

- Nagyon fontos elmondani, hogy egy hiányos szervíztevékenység, vagy egy hamis alkatrész beszerelésen akár életek is múlhattak. És ezért határoztuk el, hogy segítjük, támogatjuk azokat a jármű fenntartó szervezeteket akik megbízhatóak garanciát vállalnak. Leglisan működnek és szakszerűek. Őket próbáljuk támogatnia a sufnitunninggal ellentétben - válaszolte telefonos megkeresésünkre Facsády Orsolya, a Nemzeti Közlekedési Hatóság közelkedésbiztonsági referense.

A legális műhelyek listáját foylamatosan frissítik, így az autósok naprakész információkhoz juthatnak.

Címkék: sufni, garázs, műhely, javítás, autó, gazdaság