A munkavégzéssel szokásos adminisztrációs íveket tölti ki az egyik kaposvári szociális szövetkezet csoportvezetője. Tanai László eredeti szakmájában, mérlegjavítóként, sokáig nem tudott elhelyezkedni. Aztán a munkaügyi központon keresztül közfoglalkoztatottként ehhez a szövetkezethez került.

"Elvégeztünk egy kisgépkezelői tanfolyamot, az erdőgazdaságnál utána pedig csoportvezetői állásba kerültem ide a Goldhoz." - mondja Tanai László, a Gold Consulting Szociális Szövetkezet csoportvezetője.

A szövetkezet ugyanis egyebek mellett állami és önkormányzati zöldterületek megtisztításával, energianövények termesztésével, illetve feldolgozásával foglalkozik. Három éve alkalmaznak közmunkásokat, akik közül többen ma már alkalmazottai a vállalkozásnak.

"Ez egyből nem ment, tehát itt piacot kellett teremteni. Részben helyben értékesítettük, részben nagykereskedésekbe és ahogy jöttek a bevételek, úgy tudtuk a dolgozókat már nem támogatott munkakörben kihelyezni." mondta el a Gold Consulting Szociális Szövetkezet elnöke, Lechner Zsuzsa.

A kormány februártól 3 milliárd forintot szán arra, hogy a közfoglalkoztatottak a munkaerőpiacon is érvényesülni tudjanak. Ettől az intézkedéstől 20-25 ezer ember elhelyezkedését várják.

"Mondjuk valaki rendelkezik egy nyolc hónapos, közfoglalkoztatotti szerződéssel, de a második hónapban elhelyezkedik a versenyszférában. Ebben az esetben a visszalevő hat hónapra megkapja az fht - a foglalkoztatáshelyettesítő támogatásnak az összegét." - tette hozzá Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár.

Emellett a kormány tervei között szerepel a gyakornoki program kibővítése, valamint a rugalmas foglalkoztatási formák és munkaszervezési módok bevezetése is.

Címkék: munkaprogram, közfoglalkoztatottság, közmunka, fejlesztés, gazdaság