2013 óta fizetünk 16 százalékos jövedelamadót. Jövőre ez további egy százalékkal csökken. A KSH adatai szerint Somogyban a bruttó havi átlagkereset 201 és fél ezer forint. Az egy százalékos csökkentés is ezreket hagy évente a fizetésből élőknél.

- Ez egy átlag 200 ezres bruttó átalagjövedelemnél ugye egy százalékot már számít, ez kétezer forint. Természetesen ez a családi kedvezménnyel még kedvezőbben jelentkezik, mert a két gyerekes családok esetében adójóváírásként növekszik, az előző évben 10 ezer forintról 12 500 forintra - mondta Révyné Bíró Éva, a Piksa Ügyviteli Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A gyermekenkénti 2500 forintos emelkedéssel a kétgyermekes családok mintegy 83 és félezer forinttal, a három gyerekesek 220 ezer forinttal mérsékelhetik gyermekeknént az adóalapot. Magánszemélyeket érintő változás még, hogy az szja bevallásban kérhető féléves részletfizetési összeghatár 150 ezerről 200 ezerre emelkedik.

A NAV adózói minősítést vezet be jövőre a cégbejegyzett és áfaköteles gazdasági társaságoknál. Ezt a vállakozások esetében negyedévente készíti el a hatóság.

- A minősítés alapján az adózók lehetnek megbízható adózók, illetve kockázatos adózók és az adózói minősítés célja, hogy a megbízható adózókat előnyhöz juttassák, illetve ösztönözzék a jogkövető magatartást, valamint a kockázatos adózókkal szemben szigorúbb szabályokkal lépjen fel az adóhatóság - tette hozzá Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtószóvívője.

Az önkormányzatoknak fizetendő helyi iparűzési adó egyik változása, hogy a házi-, gyermek, és fogorvosi alapellátást nyújtó vállalkozóknak, cégeknek a helyi önkormányzatok adókedvezményeket adhatnak. Ha az éves adóalap 20 millió forint alatt van, akkor kell helyi iaprűzáési adót fizetniük.

Áfa csökkentést is hoz a jövő év. A sertéshús forgalmi adója 27 százalékról ötre csökken és ugyanígy mérséklődik a lakásépítés adója is.

Címkék: változások, 2016, adó, gazdaság