Már több mint egy hónapja egy a korábbinál modernebb kazán fűti a kaposmérői közintézményeket. Az új technológiának valamint az épületek szigetelésének köszönhetőn a korábbi kiadások körülbelül 60 százalékát tudják megspórolni a faluban. Az önkormányzat összesen 215 millió forintot nyert az energetikai beruházásra.

- Ennek durván a fele volt épület felújítás, ez azt jelenti, hogy a hivatal, óvoda, iskola és a szociális alapszolgáltató központ illetve az orvosi rendelőnél hajtottunk végre szigetelés és ablakcsere műveleteket. És a másik fele egy faaprítékos kazán kiépítése volt - mondta Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere.

Az óvoda, a művelődési ház, az önkormányzat és még 3 közintézmény tetején is napelemek vannak Somogyjádon. Ezzel a fejlesztéssel a település évente körülbelül 4 millió forintot tud megspórolni.

- Mintegy 46 millió 300 ezer forintot nyertünk pályázaton. 100 százalékban Európai Uniós támogatásból valósult meg. Mintegy 226 napelem került fel azokra az intézményekre, amiknek a villamosenergia felhasználása viszonylag magas volt - válaszolta Lőrinczné Kiss Ilona, Somogyjád polgármestere.

Somogyjád és Kaposmérő mellett még több mint 20 somogyi településen volt hasonló fejlesztés.

- Az épület energetikai témakörben mintegy 4 és fél milliárd forintot nyertek a Somogy megyei települések. Ebben a napelemektől kezdve az épület szigetelésig, nyílászáró csere, önkormányzati épületek, állami épületek, középületek, ez a kategória tartozik bele - tette hozzá Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Azok a települések, amelyek eddig nem pályáztak, a következő fél évben megtehetik. A kormány ugyanis újabb energetikai pályázatokat hirdet a következő hónapokban.

Címkék: befektetés, energetika, napelem, felújítás, gazdaság