Zsúfolásig megtelt strandok, teltházas szállodák, elégedett vendéglátósok. Az idei balatoni szezon jó néhány településen, így Fonyódon is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A városban várhatóan 130-150 ezer vendégéjszakával zárják majd az évet.

- Az idei évben nem hallottunk panaszhangot, legalábbis Fonyódon biztosan nem: tele voltak folyamatosan a strandjaink, ebből kifolyólag a vendéglátósok, kereskedők és hát természetesen az önkormányzat sem panaszkodhat: a bevételeink felülmúlták a várakozásainkat, illetve a turisták száma is felülmúlta a várakozásainkat - mondta Hidvégi József, Fonyód polgármestere.

Ebben a négycsillagos kaposvári szállodában is több vendég fordult meg, mint tavaly. A hozzájuk érkezők többsége üzleti úton járt a városban és jellemzően 2-3 éjszakára maradt. Háromnegyedük külföldi volt.

Kaposvár vendégcsalogató rendezvényei mellett sokan jártak idén a desedai látogatóközpontotnál, a Zselici Csillagparkban és a Virágfürdőben is.

- Változatlanul nagyon népszerű a város a látogatóink: egyrészt nyáron az egynapos látogatók igen gyakran használják a várost kirándulás célra, tehát, ha a Balatonparton, amikor olyan vpolt az idő, vagy elunták magukat akkor nagyon gyakran jöttek le és egyre több csoport jelent meg, akik városnézést kértek - tette hozzá Bocska Ágnes, a kaposvári Tourinform Iroda vezetője.

Nemcsak a megyeszékhelyen, de környékbéli települések vendégházai is nagy volt a forgalom. Az ő tapasztalatuk az, hogy egyre több a visszajáró vendég.

- Vannak olyan családok, akik eljönnek egy vagy két hétre, és vannak házaspárok, akik két-három napot töltenek itt, megismerik a környéket és szerintem visszajönnek a következő évben - válaszolta Keresztes Józsefné, a mosdósi Keresztes Vendégház üzemeltetője.

A szakemberek a teljes magyar idegenforgalmi ágazat egész éves bevételét 350 milliárd forintra teszik.

Címkék: rekord, turizmus, nyár, balaton, somogy, gazdaság