Az egykori kaposvári ruhagyár területén tervez felépíteni  egy 21 lakásos társasházata a Kalmár Trendház Kft. A környékre sétányokat és parkolókat is építenek. A cég már nyolc éve tervezi, hogy hasznosítja a területet, de a pénztelenség miatt eddig nem kezdtek bele. A vállalkozás ügyvezetője, Kalmár Tibor: "A válság jelentősen hatással volt az építőiparra. Talán szép lassan kilábalunk ebből és megindul egy újabb építkezés. Mindig is volt egyfajta olyan folyamat, hogy az építkezés visszaesett-növekedett. Most egy jelentős visszaesés van, így reméljük, hogy eztán jelentős növekedés lesz."

2008-ban 36 ezer új lakás épült Magyarországon és 250 ezret újítottak fel. Az idei évben azonban csak 8500 készült el és 120 ezret újítottak fel országosan. A Nemzetgazdasági Minisztérium áfacsökkentést tervez a területen. Az építőipari szakszövetség szerint 5 százalékra kellene mérsékelni, azért, hogy újra a gazdaság motorja legyén az ágazat.  

Az áfacsökkentéssel a négyzetméterárak is alacsonyabbak lennének, valamint felpörögne a lakáspiac is. Az építőipari áfacsökkentéssel kapcsolatban a kormány a napokban dönthet és januártól változna az adó mértéke.

Címkék: ruhagyár, ÁFA, adó, építkezés, gazdaság