Egy szentgáloskéri telepen egy jól táplált állat akár 60 liter tejet is tud adni naponta. Nem mindegy azonban, hogy mennyi pénzért. A tej felvásárlási ára ugyanis az elmúlt egy évben 30 százalékkal esett vissza. A cég ezért a korábbi 300 millió forintos bevétel helyett év végén csak 210 millióval számol. A vállalkozás tulajdonosa, Pásztohy András azt mondja: "Ha tartóssá válik ez a mostani állapot és nincs piacnyitási lehetőség, amelyet egy jobb, magasabb felvásárlási ár követhet, akkor valóban kockázatos lesz tovább tartani a telepet, és ez végső soron a felszámoláshoz vezethet."

Információnk szerint Somogyban más vállalkozások is azon gondolkodnak, hogyha nem emelkedik a tej felvásárlási ára, akkor befejezik a termelést. A jelenlegi 70 forint körüli ár ugyanis aligha fedezi az önköltséget.

Az alacsony felvásárlási ár a kazsoki szarvasmarha telepet is súlyos milliókkal károsította meg. Itt azonban más módszerrel védekeznek a válság ellen. Bakos Gábor, az ottani állattenyésztési igazgató egy holland tenyésztő gondolatait idézi, aki azt mondta egyszer, "hogyha jó a tejár, akkor sok tejet kell csinálni, ha rossz, akkor még többet."

A Tej Terméktanács szerint bármelyik módszert is választják a gazdálkodók - ha nem változik a tejágazat helyzete - annak komoly következményei lehetnek. Szommer Gábor, az érdekvédők kaposvári elnökségi tagja: "Ennek katasztrofális hatása lesz Magyarország élelmiszeriparára nézve, illetve Magyarországra nézve. Hiszen azok az emberek, akik ebben az ágazatban dolgoznak, különösen a tejtermelésben, többségében viszonylag alacsony iskolázottságúak, és bizony nekik aligha lesz alternatív munkahely."

A terméktanács szerint ha a tej ÁFA kulcsa a jelenlegi 18 százalékról 10 százalék alá csökkenne, akkor a boltok polcain is több hazai termék lenne. Álláspontjuk szerint sokat segítene az is, ha a közétkeztetésben a magyar tejet részesítenék előnyben.

Címkék: tejtermék, ÁFA, import, szarvasmarha, tehén, tej, gazdaság