A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén eddig mintegy 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése az előző év azonos időszakához képest, ami kiemelkedő ütemnek számít nemzetközi viszonylatban is, hiszen az uniós átlag kétszerese  - mondta Vámos György, a szövetség főtitkára az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az év utolsó negyedévére az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása már kifut, ezért a korábbi hónapoknál valamivel kisebb is lehet a várható növekedési ütem, ami ugyanakkor továbbra is kiemelkedő mértéket jelent.

Vámos György kiemelte, a december hagyományosan a legforgalmasabb hónap minden évben. Tavaly az év utolsó hónapjában 907 milliárd forintot hagytak az üzletekben a fogyasztók, tavalyelőtt 873 milliárdot, míg 2012-ben 832 milliárdot.

Az OKSZ előzetes számításai szerint az idén decemberre várt 940-950 milliárd forintból mintegy 170-180 milliárd forint lehet az, amit közvetlenül az ünnepekre költenek a vásárlók. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ünnepi étkezésekre, valamint az ajándékokra nagyjából ugyanannyit fordítanak a családok, így az idén az élelmiszerekre, illetve az ajándékokra is egyaránt 80-90 milliárd forintot.

Leginkább a karácsony húzza felfelé a kiskereskedelem mérlegét, de a Mikulás és a szilveszter is erősíti a forgalmat.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI megkeresésére azt közölte: a társaság a 2014-es üzleti évben 473,7 milliárd forint forgalmat ért el, ez 4,4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. Idén erős karácsonyi forgalomra, és 2015 egészére összességében forgalomnövekedésre számítanak.

A 349 Spar szupermarket, a 32 Interspar hipermarket és a 69 franchise üzletük nyitva lesz november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án, amit a törvény lehetővé tesz. A Spar üzletek vasárnapi forgalomhoz és vásárlószámhoz köthető adatait megvizsgálva a társaság úgy döntött, hogy az egyetlen szabadon választható vasárnapot eltérő időpontokban kívánja felhasználni, december 27-én előreláthatóan 128 áruházuk tart majd nyitva országszerte.

Auchan Magyarország Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idén eddig stagnáló forgalmat tapasztaltak az előző évhez képest, és az év végén is erre számítanak. A 19 magyarországi Auchan áruház és a hozzájuk tartozó 16 töltőállomás forgalma 326 milliárd forint volt 2014-ben, ennek mintegy 12 százaléka keletkezett decemberben. Az idén megnyitott debreceni és szigetszentmiklósi töltőállomásokkal számítanak kis mértékű emelkedésre a tavalyi évhez képest.

Az Auchan áruházai és a hozzájuk tartozó benzinkutak nyitva tartanak a négy adventi vasárnapon, a szabadon felhasználható vasárnapot szintén eltérő időpontokban veszik majd igénybe.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. tájékoztatása szerint a társaság nettó árbevétele a 2014. március 1. és 2015. február 28. között 261,5 milliárd forint, a legmagasabb árbevételű hónap a december volt.

A társaság minden évben a gazdasági növekedésnek megfelelő növekedést prognosztizál. Az idén eddig minimális forgalomnövekedést tapasztaltak. A Lidl Magyarország mind a 164 áruháza nyitva lesz november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án - közölték.

Az Ikea az MTI megkeresésére közölte, két magyarországi áruházukban szintén koncentráltabb a forgalom az év végén, és már érezhetően beköszöntött a karácsonyi időszak. A vásárlók évről évre egyre tudatosabban készülnek az ünnepekre, ami azt jelenti, hogy egyre korábban kezdik meg az ajándékok vásárlását. Ennek megfelelően fokozatos növekedést tapasztalnak, ami a számítások szerint az adventi időszak alatt fog tetőzni. 

 

Címkék: roham, bevásárlás, karácsony, gazdaság