Már tavaly is több millió forint kárt okoztak Somogyban a vaddisznók. Idén még több lehet a kár, a sok eső miatt ugyanis csak később tudták betakarítani a terményt a gazdák. A vaddisznóknak azonban nem jelentett gondot a sár.

- A kukorica nagy részét le kellett volna vágni, minél tovább van kint, annál nagyobb a vadkárunk is. Két dolog van, a szokásosnál nagyobb a vad létszám, a másik a vadkárok kifizetése körüli gond, az állandó huzavonák, egyeztetések - mondta Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke.

Az új vadászati törvény a jövőben megszabná, hogy milyen feladatokat kell vállalnia a vadászatra jogosultnak és a földhasználónak a vadkár megelőzése érdekében.

- A földtulajdonosok, a földhasználók és a vadászatra jogosultak együttműködésére épít, tehát a vadkár elhárítás együttműködésére teszi a hangsúlyt, pontosan meghatározza mi a földhasználó és a vadászatra jogosult feladata - válaszolta Boda Pál, az Országos Magyar Vadászkamara megyei elnöke.

Somogyban tavaly egyébként csaknem 600 millió forint volt a vadkár, amely az országos kár csaknem egyharmada. Ezért is volt kiemelt jelentősége annak a konferenciának, amelyet a Sefag szervezett a témában.

- Olyan gyakorlati és elméleti felvértezést kapnak a kollégák a területkialakításokkal kapcsolatban, ami a vadászterületeink továbbéréséhez elengedhetetlen - tette hozzá Barkóczi István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója.

Nyugati minta alapján tájegységi fővadász segítené a vadgazdálkodók munkáját az új szabályozás szerint.

- Egy egységes tájegységre vonatkozó vadgazdálkodási szemléletet vezetne be a jogszabály, ennek a letéteményese lenne az állam részéről a tájegységi fővadász a maga jogosultságaival - nyilatkozta Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár.

Az új vadászati törvény egyes rendelkezései már 2016. január 1-jén hatályba lépnek, a törvény összes passzusa pedig 2017. március 1-jén.

Címkék: vadkár, vadászat, Sefag, konferencia, gazdaság