A cég vezetői bemutatták az új járműveket, majd az új buszok üzemeltetésének előnyeiről beszéltek. Kiderült az is, hogy az ünnepélyes átadást néhány nap múlva igen látványos körülmények között tartják meg Kaposvár belvárosában.

A hét első napjaiban futótűzként terjedt a hír Kaposváron és az országos média egyes felületein, miszerint feltűnt Kaposvár útjain néhány bordóra festett, sűrített földgázzal üzemelő MAN Lion’s City busz.

"Ezek voltak azok a járművek, amelyek segítségével a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. Kanizsai utcai ingatlanán kialakított ideiglenes töltőállomást kalibrálták, hitelesítették és programozták. A munka tökéletesen sikerült, az állomás felkészült az üzemszerű működésre, képes ellátni az új buszflotta járműveinek tankolását" - mondta Veizer Jánosné, a Kaposvári Közlekedési Zrt. vezérigazgatója.

Király István üzemeltetési igazgató az autóbuszok karbantartásának sajátosságairól beszélt. A szakember kiemelte: az évtizedekig szolgálatot teljesítő, gyártmány és típus szempontjából heterogén járműparkkal szemben ezentúl nagy előnyt jelent, hogy az új MAN Lion’s City CNG autóbuszflotta járművei azonos típuscsaládba tartoznak, ezért kevesebb alkatrész készleten tartása mellett garantálható a gyors javítás és szervizelés.

A homogén flottának az is előnye, hogy a járművezetők típusismereti képzései csak egy járműre korlátozódnak, így mindenki vezényelhető bármelyik buszra, hiszen abba beülve ugyanazokat a kezelőszerveket találja, mintha az általa rendszeresen vezetett járművel dolgozna.

A Kaposvári Közlekedési Zrt. minden olyan munkatársa, aki az autóbuszok mozgatásában, vagy szervizelésében érintett, részt vett a megfelelő tűzvédelmi képzésben, és tűzvédelmi szakvizsgát tett, illetve megszerezte az gáztöltőállomás-kezelő képesítést is. Az MAN mindezeken felül továbbra is biztosítja a megfelelő típusismereti képzést az érintett dolgozók számára.
Veizer Jánosné elmondta azt is, hogy a buszok ünnepélyes átadása november 10-én 11 órakor kezdődik a Kossuth téren. Oda, illetve az Ady és Fő utcai szakaszra az új flotta csaknem összes járművét felvonultatják, Kaposvár belvárosa tehát néhány órára bordóba öltözik.

A beruházás a KÖZOP-5.5.0-09-11-2015-0004 azonosítószámú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: csere, környezetvédelem, akadálymentes, flotta, busz, Kaposvár, gazdaság