Egy jogszabályváltozás miatt 2017. január 1-jétől kell a gyerekeknek adóazonosító jel ahhoz, hogy az utánuk járó adókedvezményt a szülők érvényesítsék. Ettől az időponttól a családi adókedvezmény nyilatkozat csak úgy lesz érvényes, ha az eltartottak, kedvezményezett eltartottak adóazonosító jele is szerepel rajta. Ezt megelőzően adóazonosító jel hiányában továbbra is elegendő a személyazonosító adatok és a lakcím megadása.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladata az adóazonosító jel megképzése, így a szülők adminisztrációs terhei csökkennek.

A NAV 2016. július 1-ig azoknak az adóazonosítóját állapítja meg, akik 2006. január 1-jét megelőzően születtek, 2016. december 31-ig nem töltik be 25. életévüket és adóazonosító jellel még nem rendelkeznek. A jelről értesítést küld az adóhivatal, 2016. november 30-ig pedig az adókártyát is kiállítja és megküldi az érintettek részére.

Az ügyfelek továbbra is igényelhetnek új vagy cserekártyát a 15T34 számú adatlapon, melyet a NAV ügyfélszolgálataitól vagy a NAV honlapjáról is beszerezhetnek. Az adatlapot személyesen bármely ügyfélszolgálaton leadhatják vagy postán illetve Ügyfélkapun át is eljuttathatják a hivatalhoz.

Címkék: adóazonosító, adókedvezmény, család, gazdaság