A kormány honlapján megjelent egy új rendelettervezet, amely az úgynevezett Magyar Élelmiszerkönyvet módosítaná. Ennek az a lényege, hogy az eddiginél nagyobb hústartalmat ír elő jónéhány termékre.

Egyelőre azonban még csak javaslatokról van szó, így semmiképpen sem tekinthető véglegesnek a tervezet.

null

A VS.hu össze is gyűjtötte, hogy melyek lesznek a legfontosabb változások:

  • A virsli és párizsi (parizer) esetében 51 százalékos hústartalmat ír elő a rendelettervezet, szemben az eddigi 40 százalékkal.
  • A krinolinnál 55 százalékra kell növelni a hústartalmat az eddigi 40 százalékról.
  • Az Élelmiszerkönyvben eddig nem szerepelt a szafaládé, ezentúl benne lesz, a krinolinhoz hasonlóan az is 51 százalékos hústartalommal kerülhet a boltokba.
  • A Zala felvágottnál 50-ről 60 százalékra, a csemege debreceninél 45-ről 55 százalékra, a sütni való kolbásznál 50-ről 65 százalékra kell növelni a hústartalmat.
  • A felvágottaknál is 51 százalékos lesz a hústartalom.
  • A téliszalámi-szabály kiegészül azzal, hogy a termék nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot.
  • Az új rendelet pontosan megszabja a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a fura nevű, csontokról mechanikailag lefejtett hús (angolul Mechanically Separated Meat, MSM) fogalmát.
  • Az új szabályok szerint például a párizsiban, a virsliben, a krinolinban nem lehet 10 százaléknál nagyobb a mechanikailag lefejtett hús (MSM).
  • Az MSM egyébként nem számítható bele a hústartalomba.
  • A máj- és májas termékekben, valamint májkrémekben a minimális májtartalom 25 százalékra emelkedik.

Címkék: felvágottak, tartalom, termékek, hús, változás, gazdaság