Az elmúlt években, ha néhány százalékkal is, de folyamatosan emlekdtek a helyi adók Kaposváron. Az idei évben a magánszemélyek kommunális adóként a lakások után 6500, az egyéb építmények után 6300 forintot kell fizessenek, a telekadó általánosan 155, a városközpontban 260 forint négyzertméterenként. A bankok, a benzinkutak, és a multik 336 forintot fizetnek négyzetméterenként. Ugyanez az elv érvényes az építményadóra is. Általánosan 850, a multi cégeknek 1852 forint. A helyi iparűzési adó 2 százalék. ezek egyike sem változik jövőre.

- Adópolitikánk stabil, a megyei jogú városokat is figyelembe véve szerint, de a város gazdasága és a város erős és ezért tudom azt az örömhírt mondani, hogy 2016-ban is változatlan mértékű adókulcsok lesznek és nem emelkedik a helyi adónak a mértéke Kaposváron - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A közszolgáltatások tekintetében az autóbuszközlekedés, a temetkezés, a kéményseprés és a szippantás ára sem változik jövőre. A víz és csatorna, a hulladékszállítás, valamint a távhő árát az állam határozza meg már évek óta. Most ezeken a területeken sem lesz emelés.

- Egyszer volt egy 4 százalékos emelés, azóta pedig ugye végrehajtottuk a több mint 20 százalékos rezsicsökkentést. Jelen tudásunk szerint nem készül a minisztérium újabb emelésre a távhőszolgáltatás díjával kapcsolatban - tette hozzá Vida Zotmund Alpár, a Kaposvári Vagyonkezelõ Zrt. vezérigazgatója.

Szita Károly mai sajtótájékoztatóján elmondta, az árak befagyasztása annak köszönhető, hogy a szolgáltató cégek önkormányzati kézben vannak. Szerinte a hatékony működést a Kapos Holding létrehozása is segítette.

Míg 2011-ben 657 millió forint támogatást kaptak a városi cégek, addig idén már csak 394 millió forintot kellett adnia a városnak. Szita Károly hozzátette, a Kapos Holding fennállása óta nem zárt olyan eredményes évet mint idén.

Címkék: közszolgáltatások, 2016, adó, gazdaság, Kaposvár