A megye településeinek polgármesterei és jegyzői minden évben Siófokon beszélik át az önkormányzatokat érintő változásokat, amelyből az elmúlt időszakban volt bőven.

- Való igaz, hogy az egészségügyi ellátás területén, szakorvosi rendelők területén, illetve az oktatás, a köznevelés területén van jelentős átalakulás, vagy volt jelentős átalakulás, ami feladatváltozást jelentett az önkormányzatoknál - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor.

A legtöbb kis településnek azonban nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat, mert mint ahogy mondták a polgármesterek a feladatok elvégzéséhez jóval kevesebb pénzt kapnak, mint amennyi kellene. Kadarkút a közművelődésre 2.2 millió forintot kap az államtól, amihez nekik további 14 milliót kell hozzátenni.

- Változatlanul az óvodai nevelés, ami nincs lefinanszírozva 100 százalékig és a szociális alapellátás, habár ott most változások történnek január elsejétől, de ahogy számoltuk a jövő évi költségvetést jelentősen hozzá kell járulnunk - árulta el Kadarkút polgármestere, Karsai József.

Azokon a településeken is gondot jelent a finanszírozás, ahol jelentős adóbevétel van.

- Való igaz, hogy vannak a költségvetésben olyan tételek, amikre a feladatalapú finanszírozás nem nyújt fedezetet, viszont azért nálunk vannak olyan feladatok, ahol tudunk megtakarítani, illetve a falunak vannak saját bevételei, aminek a terhére el tudjuk látni ezeket a plusz feladatokat is - foglalta össze a kaposmérői polgármester, Prukner Gábor.

A településeknek jövőre a szociális támogatások lehetőségeit is szűkíteniük kell, mert csak annyi pénzt adhatnak a rászorulóknak, amennyit elő is tudnak teremteni.

Címkék: település, önkormányzat, pénz, gazdaság