Egész télre mindössze két köbméter tüzelője van a bőszénfai Németh Erikának. Havi 30 ezer forintból él, ebből neveli kisfiát is. Tavaly kapott fát az önkormányzattól, reméli idén is segítenek neki.

- Bízunk benne, hogy az idén is lesz rá lehetőség, nagy segítség lenne, mert anyagilag megterhelő a téli tüzelés főleg kis jövedelemből - tette hozzá az asszony.

Pár házzal arréb szinte üres a fatároló, mindössze pár kéreg, vagy elkorhadt fa van benne.

- Sajnos ebből az 51 ezer forintból nem tudok fát vásárolni. Nagy a rezsim is, így esélytelen, hogy tüzelőhöz jussak - válaszolta Orsós Istvánné.

Bőszénfa idén is pályázott szociális tűzifára. Csak úgy mint tavaly, idén is 320 ezer forintot kaptak erre a célra, ebből mindössze 20 köbméter tűzifát tudnak vásárolni.

- Ha azt nézem a falunak milyen a jövedelemképessége, hány rászoruló van, ennek legalább a tízszeresére lenne szükség, de akkor is mindössze 2 köbmétert tudnánk adni az embereknek - mondta Nyitrai István, a település polgármestere.

Sokaknak lenne szükségük a szociális tűzifára.
Sokaknak lenne szükségük a szociális tűzifára.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint legtöbbet az idén Lábod költheti tűzifára. A falunak több mint ötmillió forint áll hamarosan rendelkezésére. A legkevesebbet, 71 ezer forinttal Hosszúvíz és Libickozma költheti el erre a célra. Az önkormányzatok saját rendeleteik alapján határozzák meg, kinek jár a szociális tűzifából.

Országosan 2033 önkormányzat 153 ezer erdei köbméter fát vásárolhat. A törvény szerint legkésőbb február 15-éig kell megkapniuk a rászorultaknak, de a tervek szerint november közepén már mindenhol elkezdik osztani a tüzelőt.

Címkék: 2015, tűzifa, szociális, fűtés, segítség, tél, gazdaság