Hatalmas munkagépek tömörítik a hulladékot a szeméttelepeken. Az összetömörített szemétre később vízzáró réteget raknak, majd földet hordanak rá és növenyékkel ültetik be. Így illesztik a tájba őket, vagyis így rekultiválják.

- Ez egy olyan környezetvédelmi beruházás, ahol a felszín alatti vizeinket óvjuk meg. Az a lényeg, hogy felülről jövő csapadék ne mossa be azokat a káros anyagokat, amik ugye ezekben a lerakókban vannak - mondta Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője.

A Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 118 települést tömörít.

- Beremendnek két szeméttelepe volt. Egy már rekultiválva lett, a másik elmaradt, úgyhogy mindenképpen meg kellett volna ezt oldanunk és ez így kapóra jött, hogy be tudtunk csatlakozni ebbe a programba - válaszolta Theisz Ferenc, Beremend polgármestere.

A 61-es út mentén a kaposmenti hulladékkezelő telep néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Az ide szállított hulladék egy részéből energia lesz, más részét pedig újrahasznosítják.

- A kaposváriak számára semmiféle plusz költséggel nem jár, a cég számára természetesen jár, hiszen plusz szolgáltatásokat fog nyújtani a lakosság számára, ugye a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel - tette hozzá Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés hamarosan városszerte elindul majd Kaposváron.

Címkék: Kaposmenti, rekultiváció, átalakítás, szeméttelep, szemét, gazdaság