Kamatperiódusnak mondják a bankszakmában azt az időszakot, amely alatt a kamat mértéke, így végső soron a törlesztőrészletek nagysága sem változik.

"A kamatperiódusnak ott van jelentősége, hogyha hosszabb kamatperiódusra szerződünk, akkor időközben változhat a környezet úgy is, hogy jobban jártunk volna a röviddel, vagy éppen fordítva. Ezért gyakorlatilag jósnak kéne lennünk. A bankokban dolgozó szakértők ezért ezt úgy árazzák be, hogy amelyik várhatóan kedvezőbb lesz, azt természetesen drágábbra teszik, ami meg kevésbé kedvező, azt olcsóra" - foglalta össze a Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

A bankok ezért most a hosszú kamatperiódussal rendelkező hiteleket viszonylag magas kamaton árazták be, hiszen jelenleg történelmi mélyponton van az alapkamat.

Több pénzintézet és a jegybank is azzal kampányolt a lakáshitelezés fellendítése érdekében, hogy most érdemes 10-15, vagy akár 20 éves kamatperiódust is választaniuk az ügyfeleknek, mert ilyen alacsony kamat nem lesz mégegyszer.

Az elszámolási törvény azonban egyoldalúan módosította ezeket a szerződéseket. Mostantól ugyanis, ha a kamatperiódus meghaladja a 16 évet, akkor ez az időszak öt évre, 9 és 16 év között négyre, 3 és 9 év között pedig háromra csökken ez az időszak.

A banki szolgáltatásokat ismerő szakértők is azt mondják: az ügyfelek a kiszámíthatóságot szeretik.

"Szeretik biztonságban tudni a törlesztőrészletet, inkább fizetnek érte egy valamivel magasabb törlesztőrészletet - ugye, minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb a törlesztőrészlet arányosan, de akkor legalább biztonságban van, tudják azt, hogy 5-10-15 vagy akár 20 évig ugyanakkora összeget fizetnek havonta" - mondta a Stonehenge Bankház régióvezetője, Kujáni István.

A kamatok mértékét egyébként a periódus lejártát követően, visszamenőleg is lehet alakítani, például a jegybanki alapkamat változásainak függvényében.

Címkék: fix, kamat, bank, gazdaság