Január elsejével sokkal szigorúbb feltételekhez kötik a családi pótlékot - írja a penzcentrum.hu. Akinek óvodáskorú gyermeke (azaz 3-tól) nem látogat valamilyen napközi nevelési intézményt, a szülőktől megvonhatják a támogatás kifizetését.

Egy nap akkor számít teljesnek, ha a gyerkőc legalább 4 órát ott tartózkodik. Azaz ha a szülő el akarja vinni, elviheti ebéd után, attól még nem számít majd igazolatlan hiányzásnak.

Ha a gyermek 5 napnál többet hiányzik igazolatlanul, akkor az óvoda vezetője értesíti az illetékes gyermekjóléti szolgálatot. A szolgálat utána megvizsgálja, minek köszönhetők a hiányzások, és azt, hogyan tudná segíteni a gyermeket abban, hogy ismét rendszeresen látogassa az óvodát.

Ha a gyermek egy nevelési évben 10 napot hiányzik, akkor az óvoda vezetője tájékoztatja a mulasztásról az általános szabálysértési hatóságot.

Ha 20 napos igazolatlan hiányzásnál tart egy gyerek, akkor az óvoda vezetője haladéktalanul értesíti az illetékes gyámhatóságot. Emellett pedig szüneteltetik a családi pótlék folyósítását.

A családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, az utóbbi pedig az után jár. Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg.

Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak.

Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.

Címkék: családi pótlék, január, változás, gazdaság