Meghatározott ügyekben a hivatal elektronikus úton küldi az adózónak az elektronikusan igényelt igazolásokat, az ellenőrzésről szóló megbízólevelet, egyéb iratokat, illetve az ezekhez kapcsolódó tájékoztatókat és hiánypótlási felhívásokat.

Az elektronikusan küldött adóhatósági iratok 30 napig érhetőek el az ügyfélkapus tárhelyen, azután automatikusan törlődnek. Az adózóknak lehetőségük van az iratok lementésére, áthelyezésére.

Ha az elektronikusan küldött adóhatósági iratot a második kiküldés után, az elektronikus tárhelyen történő elhelyezés utáni 5. munkanapon sem veszik át, azt a következő munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Ez a szabály 2014. július 1-től érvényes az ellenőrzés megindításához szükséges megbízólevelekre is, így megszűnt az a lehetőség, hogy az adózó késleltesse az átvételt.

A hivatal a kézbesítési vélelem beállta után honlapján 15 napig közzéteszi az adózó adóazonosító jelét, vagy adószámát, az ügyirat számát, a közzététel időpontját, valamint az elérhetőséget, ahol az adózó az irat átvételéről érdeklődhet.

A közzététellel egyidejűleg értesítést kap az adózó, vagy képviselője, meghatalmazottja a közzétett adatokról, illetve a kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem előterjesztésének lehetőségéről.

Címkék: kézbesít, ügyfélkapu, adóhatóság, adózó, NAV, gazdaság